Guvernul britanic a recurs la măsuri de urgență în fața saturației închisorilor din nordul Angliei, situație agravată de sutele de arestări și condamnări în urma recentelor proteste violente anti-imigrație, relatează AFP.
Arestările masive ce au urmat acestor proteste declanșate de uciderea a trei fetițe - peste 1.110 de persoane fiind arestate până vineri - survin deja într-un context de criză gravă a sistemului penitenciar din Anglia și Țara Galilor, unde numărul deținuților raportat la populație este cel mai mare din Europa de Vest, arată Agerpres.
Activarea acum de către guvernul britanic a dispozitivului denumit "Early Dawn" (Zorii timpurii) permite în special ca persoanele reținute să rămână în celulele poliției în așteptarea eliberării unor locuri în închisori, ceea ce va ajuta la reducerea presiunii asupra închisorilor pe termen scurt.
Poliția a asigurat că aceste măsuri nu vor împiedica arestarea celor ce "reprezintă un risc pentru public", dar reprezentanții angajaților sistemului penitenciar au avertizat că ele vor întârzia funcționarea justiției.
După venirea la putere la începutul lunii iulie, guvernul laburist al premierului Keir Starmer a acuzat că a moștenit de la precedentul guvern conservator un sistem penitenciar în pragul "colapsului" și a anunțat un plan aplicabil începând din septembrie pentru eliberarea a mii de deținuți pentru a decongestiona sistemul.
Situația s-a complicat însă după revoltele împotriva migranților, declanșate în urma unui atac cu cuțitul în care un adolescent ai cărui părinți sunt imigranți rwandezi a ucis trei fetițe pe 29 iulie în orașul Southport, în nord-vestul Angliei. Violențele s-au răspândit într-o serie de orașe din Anglia și Irlanda de Nord, fiind atacate cu predilecție moschei și hoteluri unde sunt cazați migranții ilegali, iar participanții la aceste revolte s-au confruntat cu poliția și cu contra-manifestanți anti-rasiști.
CITEȘTE ȘI VIDEO Aeroporturile din Koln și Nürnberg și-au suspendat activitatea, activiștii de mediu s-au lipit de pisteProtestele au încetat după arestările masive efectuate printre participanți, acestea ajungând vineri la 1.117. Sute dintre cei arestați au fost deja aduși în fața justiției, printre ei fiind și cel puțin 72 de minori, unii în vârstă de numai 12 ani, și își așteaptă sentințele în detenție.
Zeci de condamnări, majoritatea la închisoare cu executare, au fost deja pronunțate, unele fiind mediatizate de televiziuni, o metodă prin care premierul Keir Starmer caută să descurajeze noi proteste. Guvernul acestuia a decis între timp eliberarea altor circa 500 de locuri în închisori, pentru a le face loc în arest celor reținuți în urma revoltelor anti-imigrație