A intrat în antreprenoriat direct de pe băncile facultății. Însă, apetitul pentru afaceri a apărut cu mult înainte să-și lanseze prima afacere, părinții jucând un rol important în parcursul său profesional.
„Cred că dintotdeauna sunt pe cont propriu. N-am fost niciodată angajat și nu pentru că nu mi-am dorit, ci așa s-a întâmplat să fie. Cumva, am descoperit pasiunea pentru antreprenoriat din copilărie. Mereu am făcut cumva să am banii mei și o oarecare independență și asta a contat foarte mult și de la părinți. Mereu când mă trimiteau să cumpăr ceva, mă lăsau să păstrez restul”, povestește, la podcastul Pe Cont Propriu, Alin Copîndeanu, co-fondator Tudor. Personal Tailor, brand românesc de costume made to measure.
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
Motivația, continuă el, a venit natural, din copilărie, pe de-o parte din ceea ce vedea la părinții săi, antreprenori și ei, iar pe de altă parte de la alți antreprenori pe care îi avea în jurul săi la vremea aceea.
„Părinții mei au fost și angajați, dar au avut și magazin, unde am văzut că sunt perioade când se câștigă foarte bine și perioade când se câștigă mai nimic. Și cumva, stând în casă cu toate discuțiile astea despre TVA, facturi, marfă, sunt sigur că au intrat în subconștientul meu.
În plus, în copilărie am mai avut și 2 vecini cu părinți cu afaceri la un nivel mult mai înalt. Noi eram la nivel de Dacia 1310, iar ei avea Honda. Și i-am urmărit îndeaproape pe părinții lor și eram inspirat de modelul lor dinamic. Și cumva, asta mi-a rămas înrădăcinat și a devenit motivația mea să devin antreprenor”, spune acesta.
Până la Tudor. Personal Tailor, cea mai longevivă afacerea a sa, dar și cea mai profitabilă, Alin Copîndeanu a avut mai multe businessuri în diferite domenii, precum IT sau HoReCa.
„Ne-am apucat de Tudor. Personal Tailor cu resurse foarte mici, o investiție de sub 5.000 de euro. Avem 22 de ani când am început Tudor. Personal Tailor, în 2010. Numele vine de la Dinastia Tudorilor din UK.
Și conceptul tot de acolo a fost inspirat. Și ne-am gândit la ce ar suna bine în orice limbă și să aibă legătură cu UK, dar și cu zona asta de eleganță, regalitate și așa a ajuns să se numească Tudor, iar Personal Tailor e ceea ce noi facem, e cumva o legătură personală cu fiecare client pentru că ajungem să-i cunoaștem pe clienți, stilul, preferințele acestora și să le oferim recomandări. E cumva o interacțiune personală”, precizează Alin Copîndeanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Mihai Zânt: Printr-un burnout am început. Am zis că trebuie să monetizez cu capul ăsta și cu un laptop de oriundeÎn parcursul său antreprenoriat, unul dintre cele mai importante aspecte pe care le-a învățat îl reprezintă parteneriatul.
„Eu cred în parteneriate și cred ca e mai ușor să dezvolți ceva atunci când exista un parteneriat. La început, eram aproape spre zero pe zona de antreprenoriat și era aproape imposibil să fac singur. Și cred în continuare că atunci când începi un proiect trebuie să fii foarte bun și foarte puternic să-l faci singur.
Sunt momente dificile, skill-uri complexe de care ai nevoie. Noi am avut norocul în businessul Tudor să ne completăm foarte bine la început. A fost o completare care a contat extrem. Cred că era imposibil să cresc singur un business de nivelul Tudor”, explică acesta.