S-a lansat pe piață ca un simplu furnizor de abonamente medicale, însă, pe parcurs, compania a pivotat și către alte segmente de piață – fitness și nutriție – proces care a fost, după cum spune unul dintre fondatori, dificil, mai ales din perspectiva găsirii utilizatorilor.
„Dar am reușit. Suntem deja cu un EBITDA pozitiv de vreo 4 luni de zile. A fost dificil pentru că nu exista un manual din care să citești și să zici că asta e rețeta. E un test & learn continuu și am reușit prin găsirea populației care este dispusă să plătească pentru astfel de servicii mixte”, spune, la podcastul Pe Cont Propriu, Andrei Vasile, co-fondator SanoPass.
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
Așadar, continuă el, compania s-a adresat doar către cei care sunt activi, lucrează, au venituri peste medie și care sunt aproape de a face o boală cronică.
„Incidența în România pe boli cronice este undeva la 37-38 de ani, adică este în range-ul lor ca în următorii câțiva ani să se aștepte la o astfel de boală. E un target de oameni care nu se duce la sală în fiecare zi, pe ei nu-i interesează pătrățelele de pe abdomen, ci să fie sănătoși.
Și așa am reușit să ne găsim nișa noastră, fără să ne canibalizăm cu cei care existau în piață. Pur si simplu ne-am găsit traseul nostru. Și este și o populație care-și permite să plătească, pentru că abonamentele noastre nu sunt ieftine, sunt cu 20-30% mai scumpe decât la concurență”, completează acesta.
Printre cele mai mari provocări în pivotarea businessului au fost legate de zona tehnică, dar și de repoziționarea companiei în piață.
„A trebuit să adaptăm și să facem procese noi și tot felul de soluții. Apoi a fost zona de poziționare pentru că nu era niciun furnizor în România care să fi făcut acest lucru în trecut atât în zona de operator de fitness, cât și în zona de servicii medicale. Însă, în Europa mai erau.
Și ne-am aruncat un ochi în Polonia, unde cel mai mare furnizor de servicii medicale de acolo deținea și încă deține una agregator de săli de fitness și un lanț de săli de fitness. Și ne-am inspirat din acel model”, precizează Andrei Vasile.
El adaugă că preluarea pachetului majoritar al companiei de către MedLife în 2022 a fost un alt moment decisiv în ceea ce privește dezvoltarea businessului.
„Exitul a venit oarecum natural. Pentru noi a fost și o cumpănă în care să mergem, pentru că începusem pe ruta asta de VC, trecusem prin toate etapele. Am avut business angels încă de la început, apoi am avut prima rundă de pre seed cu două fonduri de investiții”, mai spune antreprenorul, care a rămas acționar minoritar în cadrul SanoPass.