În cele peste două decenii de când este pe cont propriu, Valentin Radu a fondat patru afaceri în domenii diferite, bifând un exit, un eșec, dar și două reușite.
„Sunt pe cont propriu din 2001. Primul business a fost un internet service provider sau, pe românește, o rețea de cartier izvorâtă pe ideea de a nu mai da bani pentru a ne juca. A ieșit rachetă. A trebuit să angajăm foști colegi de școală. La un moment dat nu mai aveam timp de nimic”, povestește Valentin Radu, CEO OmniConvert.
Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro
La doi ani după lansare, compania avea deja 3.000 de clienți, care plăteau 10 euro pe lună, având astfel un rulaj de 30.000 de euro lunar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Cam atât de bun era business-ul. Cel mai mare impediment ca noi să ne dezvoltăm erau administratorii de bloc. Ăștia nu ne lăsau să tragem cablurile peste blocuri și eu trebuia să mă duc să-i îmbârlig pe ăștia, astfel încât să vină cât mai mulți clienți la noi. La început erau puțin reticenți, pe urmă nu mai scăpam noi de ei. Era cererea mare. Am călcat pe o mină de aur”, adaugă el.
Primul business a însemnat pentru Valentin Radu și primul exit, cumva forțat de împrejurări.
„Banii sunt un element super important în viața omului pentru că-ți arată caracterul. Sunt ca o lupă. Și cum am dat însă de bani au început șicanele. Și eu când m-am prins că sunt singurul fraier care aduc banii pe instalări, iar restul nu, am început să ne certăm, evident. Și ăla a fost momentul în care am zis că ies din business”, precizează acesta.
Valentin Radu și-a continuat însă parcursul antreprenorial cu un alt business, într-un domeniu diferit, cel al creării de website-uri.
„Am luat banii și mi-am făcut birou și la final am zis să așteptăm să vină clienții. Am angajat oameni să le facem. Am prins 1-2 contracte, dar nu mergea. Business-ul ăsta s-a dus la gârlă. N-am știut să fac business development, m-am chinuit o grămadă, am angajat 12 oameni, i-am ținut pe ăia să-și facă proiectele de free lancing pe banii mei, am luat și un credit de la bancă și, după ce că aveam puține proiecte, și pe alea le făceau încet.
Mi-am dat seama că nu mai sunt cine hotărâsem să devin și m-am hotărât să fac o schimbare masivă. Aveam o gaură de vreo 40.000 de euro și am zis că, dacă într-o lună nu fac banii ăștia, mă las de business-ul ăsta. În 2007 era asta. Și am reușit să ies din gaură. L-am pus pe zero și am prins altă oportunitate”, rememorează antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, co-fondator SanoPass: Înainte să mă apuc de antreprenoriat, m-am apucat să pun bani deoparte. M-am pregătit mental cu 6-9 luni înainte și m-am dus cu ghiozdanul în spateA urmat apoi un nou business, un nou domeniu, dar și o nouă oportunitate. Valentin Radu a co-fondat cel mai mare magazin online de asigurări auto din România, ca mai apoi să pună bazele OmniConvert, companie specializată în customer value optimization.
„Am avut probleme să mă plătesc pe mine tot timpul. Și acum am, dar fac asta într-un mod conștient și nu am o problemă cu asta. La al 4-lea business, în 2013, când am făcut OmniConvert, m-am asociat cu un tip super bun pe partea asta de programare și, deși el avea 40% din business, avea pretenția de a fi și plătit cum era plătit un programator pe piață și eu eram ăla care trebuia să dea din coate.
Pentru mine a fost oricum un risc asumat pentru că nu aveam cum să demarez business-ul ăsta fără un om briliant, cum îl consideram eu la momentul respectiv”, mai spune acesta.