În momentul de față, democratizarea serviciilor, accesul la site-uri de tip crowdsourcing, înseamnă că orice om care are o doză de autonomie, dincolo de talent și cunoștințe, preferă confortul pe care i-l oferă această abordare, în detrimentul unui job fulltime, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, George Nisioiu, CEO Innerpride, companie care se ocupă cu brandingul afacerilor.
„E foarte ușor acum să generezi venituri din freelancing comparabile cu un salariu în jumătate din timpul unui loc de muncă. Îmbucurător pentru noi este faptul că în viața multor creativi aceasta este doar o etapă, ei ajungând la concluzia că o activitate de tip freelancing, e o activitate din care nu ai de unde învăța, nu ai unde să crești care, pe lângă glamour-ul pe care îl presupune, ajunge destul de repede și la aspecte de genul contabilitate, vânzări, client handling, adică toate aceste aspecte care într-o agenție sunt gestionate de departamente separate.
Și se întâmplă ca de foarte multe ori oameni care au lucrat ca freelanceri revin și își doresc un loc în cadrul unei agenții”, mai spune acesta.
Un alt aspect negativ semnalat de George Nisioiu care a impactat recrutarea de noi angajați a fost implementarea conceptului de work from home.
„Unul dintre lucrurile care ne-a afectat negativ în sensul posibilității de a ne găsi colegi a fost rigoarea cu care am insistat ca activitatea să se întâmple de la birou, în cadrul unui program. Față de așteptările de flexibilitate, acesta este un lucru care poate constitui uneori o problemă în a găsi colegi.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Mădălina Chirilov, director vânzări Kärcher România: Principiul după care eu mă ghidez este ca angajatul să fie fericitAșteptările oamenilor legate de remote work sau hibrid work le consider conjuncturale. Dacă nu ar fi apărut criza nu cred că ne-am fi confruntat cu această explozie a cererilor de hibrid work și nu cred în acest model de lucru”, precizează el.
În ceea ce privește angajații din domeniul comunicării, așteptările acestora de la angajator au devenit mult mai variate. Doar salariul nu mai este un factor motivant, pentru a avea angajați fericiți.
„Noi am încercat să găsim pachete de beneficii. Avem implementat un concept în care oamenii au o zi pe lună în care pot lucra la un proiect care le face lor plăcere, nu la un proiect comercial. Am încercat să creștem coeziunea în echipă și responsabilitatea colegilor introducând conceptul de rotational leadership, adică unul dintre colegi e șef într-o săptămână și gestionează totul. Abordarea noastră ne-a permis ca relația cu oamenii să fie una îndelungată. Și intenționăm și în continuare să păstrăm această abordare”, mai spune George Nisioiu.
„Dar, într-adevăr, industria de comunicare s-a schimbat foarte mult, viteza de lucru s-a schimbat foarte mult, durata de viață a proiectelor a scăzut, proiectele sunt din ce în ce mai dinamice și mai punctuale și dorința oamenilor de a face mereu lucruri noi a crescut foarte mult. Adică agențiile tradiționale în care exista această specializare extremă încep să apună”, adaugă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Camelia Popescu, CEO Destine Holidays: Dacă un om vine la serviciu și lucrează doar motivat de a obține o recompensă, atunci acea organizație are de suferitEl recomandă însă antreprenorilor să investească cât mai mult în educarea forței de muncă și a pieței.
Iar pentru cei care vor să înceapă o carieră în branding, George Nisioiu le recomandă să-și găsească un mentor de la care să învețe.
„Și să înțeleagă că cei mai buni profesioniști sunt aceia cu o cultura academică, care au capacitatea de a corela concepte de psihologie, de sociologie, care înțeleg mecanisme de business. Ceea ce facem noi e de fapt o codificare. Realitatea unei companii trebuie comunicată într-un interval de 0,5-3 secunde unor audiențe, printr-un nume, simbol, schemă cromatică.
Deci, fundamentul este un exercițiu de codificare, adică transpunem această personalitate în ceva cu care oamenii să rezoneze. Cei mai buni oameni sunt aceia care și-au construit experiența prin expunere directă”, subliniază CEO-ul Innerpride.