Economia României va crește cu 6% în acest an, peste estimările inițiale, potrivit proiecțiilor actualizate ale Fondului Monetar Internațional (FMI). În UE, doar Spania ar urma să înregistreze un ritm de creștere superior.
Prognoza privind evoluția economiei românești a fost revizuită în urcare cu peste un punct procentual, de la o creștere de 4,6% estimată în toamnă, se arată în raportul FMI din aprilie legat de perspectivele economiei globale.
Conform noilor proiecții, România va consemna al doilea cel mai rapid ritm de creștere din Uniunea Europeană în acest an, după Spania (+6,4%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economia zonei euro este estimată să crească cu 4,4%, mai lent comparativ cu avansul de 5,2% preconizat în octombrie, în condițiile în care așteptările privind redresarea principalelor economii din regiune s-au temperat. FMI a revizuit în scădere prognozele de creștere pentru Germania (-0,6 puncte procentuale, de la 4,2% la 3,6%), Italia (-1 pp, la 4,2%), Spania (-0,8 pp) și Franța (-0,2 pp, la 5,8%).
Economia mondială, pe de altă parte, este așteptată să își revină mai accelerat, după perfomanțele bune din a doua jumătate a anului trecut și susținută de pachete masive de stimulare fiscală, în special în SUA, precum și de extinderea campaniilor de vaccinare.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăFMI prognozează acum un avans de 6% al economiei globale în 2021, față de un avans de 5,2% estimat în toamnă. Fondul avertizează însă că redresarea nu va fi uniformă, depinzând, printre altele, de ritmul vaccinărilor, amploarea politicilor de stimulare și de o serie de factori structurali.
“Mulțumită politicilor fără precedent, recesiunea provocată de Covid-19 va lăsa probabil cicatrici mai mici decât criza financiară globală din 2008. Cu toate acestea, economiile emergente și țările în curs de dezvoltare cu venituri mici au fost afectate mai puternic și sunt așteptate să sufere pierderi mai mari pe termen mediu”, potrivit FMI.
Dintre statele avansate, economia SUA este așteptată să depășească nivelul PIB consemnat înaintea pandemiei în acest an, cu o creștere de 6,4% (+3,3 pp raportat la avansul preconizat în toamnă), în timp ce multe economii din grup nu vor reveni la nivelurile pre-Covid decât în 2022.
Similar, în rândul economiilor emergente și în curs de dezvoltare, China a recuperat pierderile provocate de pandemie încă din 2020, însă majoritatea celorlalte țări nu se vor redresa mai devreme de 2023.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiCreșterea economiei mondiale este estimată să încetinească la 4,4% anul viitor și la 3,3% pe termen mediu, reflectând impactul preconizat la nivelul potențialului de aprovizionare și factori ce precedă pandemia, inclusiv creșterea mai lentă a forței de muncă legată de îmbătrânire în economiile avansate și în unele economii de piață emergente.
Pentru România, FMI estimează o creștere economică de 4,8% în 2022.
Instituția financiară internațională preconizează o rată a șomajului de 4,9% în România în 2021 și 2022, în scădere ușoară de la o rată de 5% estimată pentru 2020.
Deficitul de cont curent este așteptat să se reducă de la 5,1% din PIB la 5% din PIB în acest an și la 4,7% din PIB în 2022.