Gazprom a mutat, începând cu 1 aprilie, tranzitul întregului volum de gaze exportat în România de pe ruta ucraineană pe cea bulgară, confirmând informațiile publicate în urmă cu 3 săptămâni de Profit.ro. Este posibil ca și o parte din gazul exportat de gigantul rus către Ungaria să fi fost redirecționat pe același traseu.
Până la construirea TurkStream, România a importat, începând cu 1979, potrivit Acordului de la Orenburg semnat de fostul URSS cu statele membre ale lagărului comunist în 1974, gaze rusești exclusiv prin Ucraina.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“După lansarea gazoductelor TurkStream 1 și 2, alimentarea cu gaze a Greciei și Bulgariei (de către Gazprom - n.r.) nu se mai face prin Ucraina, mutându-se complet pe noua rută sudică. Iar de la 1 aprilie și exporturile de gaz rusesc către România este asigurată în totalitate prin Bulgaria, prin TurkStream 2. În prezent, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se efectuează doar pentru consumatorii din Republica Moldova”, anunță CEO-ul operatorului sistemului de transport gaze de la Kiev, Sergiy Makogon.
Potrivit acestuia, dacă va fi finalizată prelungirea TurkStream 2 până în Serbia, Gazprom va transfera pe această rută și alimentarea cu gaz a Ungariei.
CITEȘTE ȘI Kovesi ar putea pune umărul la majorarea veniturilor Transgaz. Parchetul UE - una dintre instituțiile sesizate cu privire la TurkStream 2“Aceasta înseamnă o pierdere suplimentară de 10-12 miliarde metri cubi de gaz care urma să tranziteze anual Ucraina”, susține Makogon.
Ceea ce nu știe însă CEO-ul companiei ucrainene este că și tranzitul către Ungaria s-a mutat parțial prin România. Astfel, începând cu 27 martie, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota, România a exportat în Ungaria între 21 și 39 de GWh/zi, jumătate din valoarea importurilor efectuate prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, cu Bulgaria.
Evoluția importurilor de gaze efectuate prin Ucraina (Isaccea)
Începând cu 1 aprilie, România nu mai importă gaze decât prin punctul de interconectare cu Bulgaria, Negru Vodă, volumele situându-se între 60 și 70 GWh/zi. Gazul provine din TurkStream, iar capacitățile de import au fost rezervate, potrivit unor surse din piață, de una dintre cele 2 companii prin care Gazprom exportă gaze în România.
Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).
Evoluția importurilor de gaze efectuate prin Bulgaria (Negru Vodă)
Profit.ro a semnalat deja că problemele întâmpinate la construirea prelungirii gazoductului (TurkStream 2) se pare că a determinat ca, cel puțin deocamdată, să fie mutat traseul de pe cel planificat (Bulgaria-Serbia-Ungaria) pe fostul coridor interbalcanic (Bulgaria-România-Ungaria). Ceea ce nu poate fi decât benefic pentru Transgaz, care, prin tarifele de rezervare capacitate percepute în punctele de interconectare Negru Vodă și Csanádpalota, poate compensa dispariția tarifelor de tranzit încasate de la Gazprom, cu care avea semnat un contract de tip Take or Pay.
Evoluția exporturilor către Ungaria (Csanadpalota)
În ultima perioadă se observă o reducere considerabilă a rezervărilor capacităților de import prin punctul de la granița cu Ucraina, de la 90 GWh/zi în februarie la 30 GWh/zi în perioada aprilie-octombrie, dublate de o majorare considerabilă a rezervărilor de capacitate de import prin punctul de interconectare cu Bulgaria (Negru Vodă) de la 30 GWh/zi la 70 GWh/zi în perioada martie-mai 2021.
În ceea ce privește capacitatea de export prin punctul de interconectare Csanádpalota (cu Ungaria) aceasta a fost rezervată în totalitate (50 GWh/zi) până în octombrie 2021, la un preț dublu față de cel de pornire.