Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București, printre cei care au semnat contracte cu Getica 95 Com, care și-a cerut insolvența

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București, printre cei care au semnat contracte cu Getica 95 Com, care și-a cerut insolvența
scris 17 iun 2021

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București (iluminatul stradal) se află, pe lângă clienți casnici, printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu Getica 95 Com, principalul furnizor de pe piața concurențială de electricitate, care și-a cerut acum insolvența.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Getica 95 este cel mai important furnizor de energie de pe piața concurențială, cu o cotă de piață de 12,15% în luna ianuarie (ultimele date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE), cu mai mult de un procent față de principalii săi concurenți: Electrica Furnizare (9,95%), Enel Energie (9,37%) și Enel Energie Muntenia (9,35%)și cu aproape 5 procente peste E.ON Energie (7,47%) sau CEZ vânzare (6,84%). În ultimul an, compania a urcat de la o cotă de piață de 7,9% la una de 12,15%, ascensiunea suprapunându-se cu procesul de liberalizare a pieței de electricitate, din decembrie 2020 și ianuarie 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

Getica 95 s-a numărat printre furnizorii cu cele mai atractive oferte pe piața concurențială. Numai că, între timp, prețurile energiei electrice pe piața angro au explodat. De exemplu, dacă, în urmă cu un an, pe piața spot de energie electrică din România (la fel ca și pe piețele spot cu care este cuplată – Ungaria, Cehia și Slovacia) prețurile erau de 20 – 25 euro/MWh, în prezent acestea sunt de 3-4 ori mai ridicate, variind între 65 și 90 euro/MWh. Iar aproximativ 50% din energia furnizată consumatorilor finali provine de pe cele două piețe spot (PZU și intraday).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De altfel, prezent miercuri seară la o emisiune la televiziunea națională, ministrul energiei Virgil Popescu a afirmat că Getica 95 a ajuns în situația de a cere insolvența pentru că „a riscat foarte mult, a tranzacționat foarte mult pe Piața Zilei Următoare” și că mai sunt și alți furnizori în această situație.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Date analizate de Profit.ro relevă că, în ultimul an, compania a semnat contracte importante, pe lângă cel de 76 de milioane de lei cu Metrorex, Getica 95 Com fiind și unicul furnizor de electricitate al serviciilor secrete din România (Serviciul de Telecomunicații Speciale - STS, Serviciul Român de Informații - SRI, Serviciul de Informații Externe - SIE, Serviciul de Protecție și Pază - SPP).

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București, printre cei care au semnat contracte cu Getica 95 Com, care și-a cerut insolvența

Aceste instituții s-au asociat cu Parlamentul - Camera Deputaților - și cu Curtea de Conturi pentru a cumpăra electricitate la comun pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). 

În urma licitațiilor organizate, Getica 95 Com a fost declarată câștigătoare (componenta de preț a avut o pondere de 98%), valoarea contractului fiind de 40,6 milioane de lei în perioada 2019 - 2020 și de 38,5 milioane de lei pentru perioada 2020 - 2021.

Întrebat de Profit.ro care au fost motivele pentru care s-a optat pentru această formulă, Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat că “liderul asocierii (STS - n.r.) a stabilit detaliile și condițiile acesteia, inclusiv autoritățile contractante invitate la formarea asocierii.”

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Serviciul de Informații Externe (SIE) a trimis un răspuns similar.

La rândul său, liderul asociației, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a explicat faptul că, deși gazele naturale și energia electrică pot fi achiziționate și utilizând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin accesarea pieței la disponibil, administrată de către BRM, beneficiile sunt considerabile, “aspect dovedit prin prețul avantajos obținut de-a lungul anilor la ședințele de tranzacționare”.

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Municipiul București, printre cei care au semnat contracte cu Getica 95 Com, care și-a cerut insolvența

“Începând cu anul 2013, Serviciul de Telecomunicații Speciale, în calitate de lider de asociere, împreună cu alte instituții publice, a derulat anual achiziții de energie electrică și gaze naturale de pe piața la disponibil administrată de către Bursa Română de Mărfuri. La fiecare început de an, Serviciul de Telecomunicații Speciale transmite invitații către mai multe instituții de stat, în vederea asocierii și desfășurării în comun a achizițiilor de gaze naturale și energie electrică. La aceste invitații au răspuns afirmativ mai multe entități.De-a lungul anilor, asocierea pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică a fost constituită din următoarele instituții: Serviciul de Telecomunicații Speciale (în calitate de lider de asociere), Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General de Aviație, Serviciul de Protecție și Pază, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Curtea de Conturi a României”, transmite STS.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Printre motivele pentru care s-a optat pentru această formulă, STS a indicat și “premisele executării în bune condiții a contractului, întrucât ofertanții participanți la ședințele de tranzacționare sunt atent selecționați de către Bursa Română de Mărfuri, înainte ca aceștia să fie admiși la tranzacționare”.

La acest moment, Getica 95 nu figurează nici pe lista de datornici ai Transelectrica și nici pe cea cu revocări sau suspendări a BRM sau OPCOM, ceea ce sugerează că datoriile acumulate nu sunt către aceste companii. Probabil nici către producători, pentru că altfel ar fi trebuit să fie denunțate niște contracte. Printre potențialii creditori, față de care au cerut protecția, s-ar mai putea număra băncile și distribuitorii de energie electrică.

Într-un comunicat de presă, Getica susține că scopul companiei este acela de continuare a activității la aceeași calitate oferită și la aceiași parametri.

“Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piață de energie, lipsa unei legislaț îi stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getică 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internăționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă ceea ce a condus la o criză în piață de energie. În plus , prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se precizează în comunicat.

Toate acestea au determinat o creștere aproape exponențială a prețurilor la energia electrică, atât pe piața internă, cât și pe cea europeană.

”Dorim să depășim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obișnuiți, împreună cu clienții din portofoliul nostru pe care ii asigurăm pe această cale de toată considerațiunea noastră . Getică 95 Com este unul dintre cei mai importanți, serioși și competenți furnizori de pe piața internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci și pentru a ne relua dezvoltarea. “ a declarat Viorel Tudose, CEO Getică 95 Com.

Conform procedurii, în cazul ipotetic - fără bază la acest moment - în care Getica 95 Com ar fi suspendată de piețele centralizate, ar avea dificultăți financiare în a plăti fie energia, fie obligațiile față de Transelectrica (plata dezechilibrelor, de exemplu), sau i s-ar retrage licența de către ANRE, clienții săi casnici și cei non-casnici mici (cu mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală sub 10 milioane de euro), care nu ar semna rapid noi contracte de furnizare cu altă companie, ar fi preluați de furnizorul de ultimă instanță (FUI) desemnat pentru luna iunie de ANRE, Tinmar Energy. Și ceilalți clienți non-casnici mai mari sunt preluați de un FUI, în condițiile în care nu găsesc un furnizor concurențial, însă nu de unul desemnat de ANRE.

Tinmar Energy a fost FUI-ul care a oferit pentru această lună cel mai mic preț, respectiv 409 lei pe MWh. Urmează Electrica Furnizare, cu un preț de 445 lei pe MWh, E.ON Energie România, cu 512 lei pe MWh și CEZ Vânzare – 525 lei pe MWh.

Nu este clar când expiră contractul asociației formate din serviciile secrete, Camera Deputaților și Curtea de Conturi cu Getica, fiind semnat pe 25 mai 2020 și publicat pe 1 iulie 2020 pe SEAP. Contractul se întinde pe 12 luni, însă nu este precizată data de intrare în vigoare. În vara anului trecut, momentul semnării contractului, prețul energiei era  de două mai redus decât cel al FUI-lor pentru luna iunie, de aproximativ 200-250 lei/MWh.

Printre clienții Getica 95 Com se mai numără Societatea Română de Radiocomunicații (contract de 38 de milioane de lei), Compania Națională Administrația Porturilor Marine Constanța (contract de 32 milioane lei, semnat pe 21 aprilie) sau Municipiul București (contract de 29 milioane lei pentru asigurarea energiei necesare iluminatului stradal).

Compania a avut, în 2020, afaceri aproape triple comparativ cu anul precedent, de 1,5 miliarde lei, și un profit net în creștere asemănătoare, de 81,5 milioane lei, dar și datoriile au crescut puternic, conform termene.ro, de la 155,6 milioane lei la 267,1 milioane lei, fără să existe datorii către ANAF.

Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose, conform termene.ro, desfășoră activități de comercializare a energiei electrice și a consemnat în 2019 afaceri de 654,9 milioane de lei, de la 384,5 milioane de lei în anul anterior. Profitul net a urcat de la 10,5 milioane de lei la 26,1 milioane de lei, la finele anului 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizor
servicii
getica
sri
sie
spp
sts
camera deputaților
metrorex