Volumul investițional imobiliar din primul semestru al anului s-a ridicat la aproximativ 386 de milioane de euro, ȋn scădere cu 27% față de perioada similară a anului precedent, cȃnd pe piața locală au fost tranzacții ȋn scop investițional cu o valoare de 530 de milioane de euro. Aceasta scădere vine însă pe fondul unui număr substanțial de tranzacții care nu au fost semnate pȃnă la 30 iunie, eventuala concretizare a acestora ȋn cea de-a doua jumătate a anului urmȃnd să impulsioneze piața spre un nivel al tranzacțiilor comparabil cu cel atins ȋn 2017, de circa 1 miliard de euro.
La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața locală a atras 7,6% din volumul total de investiții de 5,1 miliarde de euro consemnat ȋn Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Romȃnia. Primul loc a fost ocupat de Polonia (3,2 miliarde de euro, avȃnd o cotă de 64,1%), pe poziția a doua situȃndu-se Cehia cu 910 milioane de euro (18%). Romȃnia s-a poziționat pe locul 3 ȋn zona CEE, cu o cotă de piață peste Ungaria (7%) și Slovacia (3,3%), conform unei analize a companiei imobiliare Cushman & Wakefield.
La nivel local, cel mai activ sector a fost cel de office, cu o pondere de 66% din volumul total, urmat de cel de retail (29%), ȋn vreme ce aportul sectoarelor de hospitality și industrial a fost unul redus (3%, respectiv 1%). Din punct de vedere al locației, 93% din volumul de investiții a fost generat de tranzacțiile cu proprietăți din București, o serie de tranzacții fiind ȋnregistrate și ȋn orașe regionale, precum Cluj-Napoca și Brasov.
CITEȘTE ȘI FOTO Murad deschide, cu 5 milioane euro, un cazinou integral live„După o lungă perioadă ȋn care o serie de noi investitori au monitorizat piața imobiliară din Romȃnia, analizȃnd posibile investiții, ultimele luni ale anului 2017 și prima jumătate a lui 2018 au consființit apariția unui nou capital tranzacțional. Această tendință investițională va continua și ȋn a doua jumătate a anului, astfel că vom mai vedea știri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piața locală. Pe măsură ce randamentele imobiliare continuă să scadă ȋn piețele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, România va beneficia de o tendință naturală a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicată, ȋn condițiile unei piețe cu un grad de risc acceptabil. În acest context, Romȃnia reprezintă o variantă atractivă. Volumul investițional este important, dar considerăm că pe termen lung numărul și diversitatea investitorilor care intră pe piață vor fi și mai importante", spune Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, C&W Echinox.
Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a fost ȋncheiată de Lion's Head Investments, un joint-venture ȋntre Old Mutual și AG Capital din Africa de Sud, care a achiziționat Oregon Park, cu o suprafață de 70.000 de metri pătrați ȋnchiriabili din zona Barbu Văcărescu - Floreasca. Această tranzacție reprezintă un nou record pentru piața locală, fiind cea mai mare din segmentul de office, precum și prima ȋncheiată de Old Mutual ȋn Romȃnia, consolidȃnd poziția investitorilor sud-africani din piața imobiliară locală.
În ceea ce privește retailul, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea parcului de retail Militari Shopping din București pentru 95 milioane de euro de către un alt grup de investitori sud-africani - Prime Kapital și MAS Real Estate.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală, activȃnd ȋn toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat ȋn 2017 ȋn tranzacții cu active imobiliare din Romȃnia de peste 300 de milioane de euro.