Doar 5% din restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau în 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. După ce va fi introdus impozitul specific, care prevede ca toți operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori, este raționamentul unei organizații patronale. Pe același considerent se afirmă că cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), înființată în 2013 și având ca membri restaurante, baruri și cluburi cu afaceri mari, toți prezentați AICI, consideră astfel că impozitul special este binevenit pentru industria restaurantelor și anunță că este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, considerat de aceștia că va ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.
Noul sistem de impozitare în această industrie, aprobat recent de Parlament, stabilește plata unei taxe în funcție de numărul de locuri de cazare sau de suprafața restaurantului, nu de profitul obținut din activitate. Din acest motiv, impozitul a fost contestat de unii, precum Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care a calculat că micile afaceri vor datora pe metrul pătrat mult mai mult decât marii operatori, și susținut de alții, cu argumentul că multe hoteluri ascund profiturile special pentru a eluda taxarea de 16%, iar, dacă toți ar declara câștigurile corect, toată piața ar fi mulțumită, iar statul va încasa de la hotelieri 60 de milioane de euro pe an, de trei ori mai mult decât o face acum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul impozit trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a putea fi aplicat începând cu anul viitor, la acest moment existând posibilitatea ca șeful statului să retrimită Parlamentului decizia pentru o nouă dezbatere.
Joi, polițiștii au declanșat percheziții la Hotelul Marriott din București, având suspiciuni legate de comiterea unor acte de evaziune fiscală în perioada 2008-2015 pentru micșorarea profitului și, implicit, a impozitului pe profit.
Prejudiciul este estimat la peste 7,5 milioane de lei, produs prin înregistrarea de cheltuieli cu dobânzi și de pierderi din diferențe de curs valutar.
În comunicatul transmis vineri, HORA arată că ideea înlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific a apărut cu câțiva ani în urmă, pornind de la realitatea din industria HORECA, unde foarte puțini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu plătesc impozit pe profit. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie vânzările reale nu sunt declarate, fie au fost găsite alte mijloace de înregistrare a cheltuielilor off shore, fie sunt amoritzate continuu investițiile.
CITEȘTE ȘI Marriott-ul este ridicat la fileul celor care susțin impozitul specificAstfel, toate firmele din țară care au cod CAEN "Restaurante Baruri" plătesc împreună, anual, doar puțin peste 20 de milioane de lei impozit pe profit, potrivit datelor HORA pentru 2013. Asociația susține că, după ce va fi aplicat impozitul specific, statul va încasa de 15 ori mai mult de la restaurante și baruri, respectiv peste 300 de milioane de lei.
"Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme", a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.
CITEȘTE ȘI Murad: Cu impozitul special, statul va câștiga de trei ori mai mult de la hotelieriHORA mai afirmă că a început dezbaterile pe acest proiect cu ani în urmă, cu fostul ministru pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri Maria Grapini, și le-a continuat cu fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici. În urma unei analize a pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar/restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adica 3.202 lei pe lună).
"Sigur, nu este o lege perfectă și în mod categoric ar putea fi îmbunătățită, însa este un pas înainte pentru o competiție loială și pentru transparentizarea pieței de restaurante. Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le înțeleg și le respect. Ar trebui ca toți jucătorii din industrie să platească impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se întâmplă însă când statul nu poate colecta acest impozit ? Este corect să plătească doar unii, foarte puțini?", a afirmat Dragoș Petrescu.