Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 1 reeditat. Dividendul de 1,3 lei/acțiune avizat de Romgaz nu este suficient, Guvernul vrea numai pentru el jumătate de miliard

Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 1 reeditat. Dividendul de 1,3 lei/acțiune avizat de Romgaz nu este suficient, Guvernul vrea numai pentru el jumătate de miliard
scris 13 nov 2018

Statul român nu va mai încasa doar 350 de milioane de lei dividende suplimentare de la Romgaz, cât avizase inițial Consiliul de Administrație al companiei, ci 501 milioane de lei, în cazul în care Adunarea Generală a Acționarilor, convocată pentru 6-7 decembrie, va vota favorabil propunerea principalului acționar al companiei, statul român, prin Ministerul Energiei, care deține 70% din acțiuni.

Inițial, Consiliul de Administrație al Romgaz “avizase” acordarea unui dividend suplimentar de 1,30 lei/actiune, în sumă totală de  501 milioane lei, din care statul român ar fi încasat 350 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducerea executivă a Romgaz probabil că nu a înțeles bine “solicitarea” Guvernului, care se pare că voia jumătate de miliard de lei dividende numai pentru el.

Așa se face că, într-o solicitare de completare a ordinii de zi a ședinței AGA din 6-7 decembrie, este prevăzută aprobarea repartizării sumei de 716,9 milioane lei sub forma de dividende suplimentare, echivalent cu un dividend suplimentar pe acțiune 1,86 lei, și nu de 1,3 lei cât fusese “avizat” inițial.

Coincidență, partea statului din suma totală de 716,9 milioane lei, este exact 501 milioane lei, cât ar fi fost suma totală a dividendelor, la o valoare de 1,3 lei/acțiune, distribuită tuturor acționarilor.

România a căzut 7 locuri în topul Doing Business, din cauza îngreunării procesului de demarare a unei afaceri. Stăm cel mai bine în lume la tranzacțiile transfrontaliere CITEȘTE ȘI România a căzut 7 locuri în topul Doing Business, din cauza îngreunării procesului de demarare a unei afaceri. Stăm cel mai bine în lume la tranzacțiile transfrontaliere

Dividendele suplimentare brute ar urma a fi repartizate din rezervele societății, reprezentând surse proprii de finanțare.

Statul român ar vrea ca dividendele suplimentare să-i fie plătite pe data de 28 decembrie.

“în perioada următoare, Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va analiza solicitarea anterior menționată, în vederea luării unei decizii”, se precizează în documentul citat.

După cum Profit.ro a anunțat anterior, potrivit unor surse din piață, toate societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome cu o situație financiară bună au primit solicitări similare din partea Guvernului, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica făcând deja demersuri în acest sens. Metoda a mai fost aplicată de Guvern și anul trecut.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, adică 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10% CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a redus recent în mod semnificativ, de la 5,5% la 4,5%, estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecție de toamnă. Pe de altă parte, PIB nominal a fost revizuit din nou în sus, pe baza estimărilor că economia va fi mai inflaționistă în acest an decât în prognoza anterioară, operațiune de natură să ușureze misiunea Guvernului de a afișa la finalul anului un deficit bugetar situat în limita de 3% din PIB impusă de legislația europeană.

În acest scop, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate, din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (10), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro.

Grosul posturilor desființate va veni de la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cel care susține de mai mult timp acest demers, rezultatul fiind că, în final, din cele 4.143 de posturi care vor fi tăiate, 3.378 sunt din subordinea sa. Potrivit informațiilor Profit.ro, deși cele mai multe posturi desființate sunt deja vacante, în contextul reorganizărilor din această perioadă pot avea loc și restructurări de personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
speciale
romgaz
deficiat