Segmentul de piață OTC, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat o creștere moderată în al treilea trimestru al anului față de perioada aprilie-iunie, de aproximativ 3%.
Cu toate acestea, față de aceeași perioadă a anului trecut, vânzările acestui segment de piață au crescut cu aproximativ 13%, de la 739,8 milioane de lei ȋn T3 2017 la 835,3 milioane de lei ȋn T3 2018.
Potrivit datelor Cegedim, în perioada iulie-septembrie 2018, piața de produse OTC din România a înregistrat vânzări de 835,3 milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mult față de trimestrul precedent, volumul de vânzări în primele nouă luni ale anului fiind de aproximativ 2,5 miliarde de lei.
Cele mai cumpărate produse au fost cele din categoria Lifestyle OTC , urmate de categoria de produse cu indicație în afecțiunile gastrointestinale, respectiv de produsele din categoria răceală, gripă și alergii. Ultimele poziții în topul preferințelor, în funcție de volumele de vânzări, revin produselor din categoriile vitamine, minerale și suplimente, respectiv dermatologice.
Astfel, cea mai mare cotă de piață o au produsele din categoria Lifestyle OTC, 23,3%, cu vânzări de 194,4 milioane de lei, urmate de cele pentru afecțiuni gastrointestinale, 20,9%, corespunzătoare unui volum de vânzări de 174,2 milioane de lei, și de cele pentru răceală, gripă și alergii , cu 15,8% cotă de piață și vânzări de 131,7 milioane de lei.
Deși produsele din categoria răceală, gripă și alergii înregistrează cea mai mare creștere a vânzărilor față de trimestrul al treilea al anului trecut, respectiv 20,9%, comparativ cu trimestrul precedent al anului curent, categoria produselor dermatologice conduce detașat în topul creșterilor de vânzări, cu o majorare 13,7 milioane de lei, echivalentul a 19,5% față de T2 2018. Aceasta este urmată de categoria produselor analgezice, ale cărei volume de vânzări au fost mai mari cu 10,3 milioane față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă o majorare cu 9,3%.
Comparativ cu trimestrul al doilea al anului, în perioada de vară s-au vândut mai puține produse din categoria răceală, gripă și alergii, în cuantum de 131,7 milioane de lei, față de 145 de milioane de lei. Așadar, în ciuda volumului de vânzări ce situează această categorie de produse în topul preferințelor românilor în perioada iulie-septembrie, aceasta a înregistrat de fapt o scădere de aproximativ 10% față de trimestrul precedent.
De asemenea, în acceași perioada, și vitaminele, mineralele și suplimentele alimentare au fost cumpărate mai puțin, înregistrând vânzări mai mici cu 1,14%, de la 104,8 milioane de lei în T2 2018 la 103,6 milioane de lei în T3 2018.