Guvernul a semnat astăzi acordarea a 491 milioane lei drept ajutor de stat pentru 9 companii, majoritatea cu capital românesc, pentru investiții totale care ajung la circa 1,3 miliarde lei. Investițiile vor contribui la crearea a aproximativ 2.000 de noi locuri de muncă, iar printre beneficiari se număr trei companii din grupul TeraPlast, compania Therme, care deține parcul acvatic din nordul Capitalei, și Romaqua, care îmbuteliază apa minerală Borsec.
Pentru a se califica, cele 9 companii au investit sau urmează să investească minimum 3 milioane de euro. Sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare a fost deschisă la 10 septembrie 2018 și are un buget alocat de 614 milioane lei.
Până în prezent au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finanțare, pentru proiecte de investiții a căror valoare depășește 4,5 de miliarde de lei, pentru care se solicită ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acordurile de finanțare au fost semnate în prezența premierului Dăncilă și ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, în contextul în care Guvernul tocmai a decis reducerea pragului minim de investiții de la 3 milioane la 1 milion de euro, echivalent în lei, pentru firmele care vor să acceseze schema de ajutor de stat administrată de Ministerul Finanțelor pentru încurajarea investițiilor. Este pentru a doua oară în acest an când plafonul minim de investiții este redus semnificativ, după ce în iunie pragul fusese redus de la 10 la 3 milioane de euro.
Potrivit premierului Dăncilă, 7 din cele 9 companii au capital integral sau majoritar românesc, fapt care justifică măsura Guvernului de a reduce pragul minim de investiții.
Proiectele de investiții vor crea 1.947 noi locuri de muncă și vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Legea offshore a fost promulgată și urmează să intre în vigoare. Petroliștii și-au amânat deciziile finale de investiție în zăcămintele de gaze din Marea NeagrăGrupul TeraGlass a solicitat ajutor pentru investiții de 14 milioane euro la cele trei companii din grup - TeraPlast SA, TeraGlass Bistrița. și Depaco - , iar valoarea ajutorului de stat va fi de 6,8 miliaone de euro, potrivit directorului al grupului Alexandru Stânean.
În cazul primelor două societăți, investițiile au în vedere extinderea capacităților de producție, iar în cazul Depaco este vorba de construirea unei fabrici noi de țiglă metalică.
Directorul grupului a declarat că, prin noua fabrică, speră ca Depaco să treacă de pe locul al doilea pe locul întâi pe piața de profil.
Stânean a precizat că grupul a aplicat pentru a treia oară pentru ajutor de stat, dar este pentru prima dată când beneficiază de acesta, urmând să înființeze 170 de noi locuri de muncă.
Directorul TeraPlast a declarat însă că problema majoră pentru Româia nu este crearea de noi locuri de uncă, prinipala provocare pentru angajatorul din România fiind să-și gasească angajatori. Stănean a mai arătat că singura sa solicitare pentru Guvern este asigurarea unui mediu concurențial correct.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat după 4 ani arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, care cerea peste 1,8 miliarde lei despăgubiri pentru rezilierea contractelor cu producătorul hidroRomaqua Group, companie care îmbuteliază apa minerală Borsec, se numără, de asemenea, printre beneficiarii ajutorului de stat.
Potrivit directorului companiei, Alina Rodica Mihai, este pentru prima dată când societatea primește un astfel de sprijin în 20 ani, în care a făcut investiții private de 220 milioane euro, iar ajutorul de stat va contribui la angajarea a peste 100 de persoane.
Celelate firme care au primit ajutor de stat, în general pentru noi unități de producție sau extinderea celor existente, sunt:
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Ministrul Sănătății: Criza în sănătate înseamnă când nu există medicamente. Când un pacient moare în fața spitalului, este criza personalului din sistem, lipsă de empatie. 23 de manageri de spitale au fost sancționațiMG TEC Industry, firmă cu acționariat românesc, din domeniul fabricării produselor de uz gospdăresc sau sanitar, de hârtie sau carton, care a primit sprijin pentru inființarea unei unități de producție pentru fabricarea produselor de uz gospodăresc și igienico-sanitare, din celuloză și maculatură.
Therme Nord București, companie cu 73,5% capital românesc, 26,5% capital austriac și care deține parcul acvatic din nordul Bucureștiului. Firma solicită ajutor de stat pentru înființarea unei noi unități, independentă din punct de vedere tehnologic de unitatea existentă, în vederea desfășurării unor activități de întreținere corporală.
Jaeggi Industries S.R.L., cu acționariat elvețian, firmă care are ca obiect de activitate fabricarea echipamentelor de ventilație și frigorifice și solicită ajutor de stat pentru extinderea capacității de producție pentru schimbătoare de căldură.
Universal Alloy Corporation Europe S.R.L., cu 97% capital elvețian și 3% american, care are ca obiect de activitate fabricarea produselor metalice prin deformare plastică. Compania solicită ajutor de stat pentru inființarea unei unități de producție pentru componente din titan/aluminiu ce vor fi folosite în diverse aplicații din industria aerospațială.
Stonevault S.R.L., al cărei domeniu de activitate este producția de mobilier și saltele, care a solicitat ajutor de stat pentru înființarea unei unități de producție pentru fabricarea de arcuri și casetoane de arcuri.