Oltchim SA a înregistrat în primele trei trimestre ale acestui an cele mai bune rezultate de la intrarea în procedura insolvenței, raportând o dublare a profitului net, de la 39 de milioane lei în perioada similară a anului trecut la 84 milioane lei (18 milioane euro).
Rezultate mai bune fuseseră raportate doar în 2015, însă în acel an profitul a fost doar scriptic și determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare.
Oltchim și-a majorat cifra de afaceri cu 16%, aceasta atingând la finalul primelor 9 luni ale acestui an o valoare de 833,5 milioane lei (179 miloane euro).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată în principal de creșterea prețurilor de vânzare la toate categoriile de produse comercializate ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale precum și de creșterea cantităților de produse finite vândute, la produsele clorosodice și oxo-alcooli.
În primele nouă luni ale acestui an, societatea a realizat vânzări la export și pe piața intracomunitară în valoare de 142 milioane euro, în creștere cu 17% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând 79% din totalul cifrei de afaceri. Importurile și achizițiile intracomunitare, în valoare de numai 19 milioane euro, au determinat o balanță externă pozitivă a societății de 123 milioane euro.
Valoarea totală a investițiilor a fost de 12,6 milioane lei(numai din surse proprii de finanțare).
Cu toate acestea, în trimestrul al treilea, Oltchim a înregistrat o scădere a profitului față de trimestrul similar al anului trecut de la 12 milioane lei la 331.000 lei.
Scăderea profitabilității a fost determinată de faptul ca prețurile de achiziție la toate materiile prime principale și la utilități au crescut într-un ritm mult mai alert față de cotațiile internaționale ale produselor chimice comercializate de Oltchim și implicit a preturilor de vânzare ale acestora, diminuându-se astfel marjele de profitabilitate.
Cea mai mare influență a reprezentat-o creșterea prețului de achiziție al propilenei, principala materie prima utilizata în instalațiile de propenoxid, polioli, oxo-alcooli, a cărei cotație internaționala a ajuns aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani, înregistrand o creștere medie cu 30% în trimestrul III 2018 față de perioada similară a anului precedent. De asemenea, prețul energiei electrice a crescut cu 11% în trimestrul III 2018 comparativ cu cel din trimestrul III 2017. Oltchim este un mare consumator de energie electrica iar aceasta creștere a avut un impact major în profitabilitatea din T3 2018.