Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deschide Profit Health Forum, cel mai important eveniment în domeniu al anului, o conferință în care vor fi analizate în detaliu problemele actuale ale sistemului medical și vor fi identificate soluții pentru creșterea calității serviciilor în sprijinul pacienților, dar și al angajaților în sănătate. Conferința va fi transmisă în direct de Look TV și va avea în sală cele mai importante nume în domeniu.
Conferința va fi organizată pe 28 martie, cu începere de la ora 09:00 la Hotel Crowne Plaza București.
Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI
Este a doua ediție a Profit Health Forum, prima reuniune, organizată anul trecut, avându-i, de asemenea, ca participanți pe ministrul Sănătății, pe cei mai importanți factori de decizie din sistem și pe directorii celor mai mari companii din domeniu.
România se află la acest moment într-o puternică criză medicală, iar lipsa dozelor de imunoglobulină, care a pus Guvernul în situația de a declanșa Mecanismul European de Protecție Civilă, cerând oficial ajutorul țărilor din UE și NATO, relevă o situație care necesită soluții rapide din partea autorităților, soluții care vor fi propuse la această conferință, în prezența noului ministru al Sănătății, care a preluat recent portofoliul, și care vor viza toți jucătorii de pe piață.
Reforma sistemului sanitar a fost constantă, dar ineficientă în mod frecvent, parțial din cauza unui grad ridicat de instabilitate politică. O problemă importantă o reprezintă accesul la asistența medicală, foarte redusă în zonele rurale. Mortalitatea prin boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal, creșterea numarului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea ratelor de imunizare, lipsa de medicamente și de aparatură de specialitate, spitale cu circuite vechi și igienă precară, o lege sanitară ale cărei modificări depășesc forma inițială a legii și care devine tot mai greu aplicabilă, la care se adaugă migrația medicilor, fac din sistemul sanitar unul codaș al Europei.
Fiecare ministru a avut în agendă rezolvarea acestor probleme și chiar au promis spitale noi și bine dotate. Dar, din păcate, lucrurile nu au avansat, iar în ultimii cinci ani, au fost pierdute și 500 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. Mai mult, există zeci de localități în România de unde pacienții sunt trimiși la sute de kilometri de domiciliu pentru investigații și tratament, iar serviciile de ambulanță au deficit major de personal și mașini care au depășit termenul de casare. Si, chiar dacă, medicii români rămași mai fac minuni în pofida dificultăților majore, resursele lor sunt pe sfârșite.
TEME DE DISCUȚIE
Sistemul sanitar românesc în 2018 Care sunt cele mai grave probleme în sănătate? Care sunt cele mai realiste soluții pentru rezolvarea lor? Cine primește mai mulți bani din aprile 2018? Cine mai puțin? Echipamente medicale de imagistică. Care este valoarea contractelor? Cum se traduce lipsa disciplinei financiare? Ce soluții de angajare au rezidenții fără loc?
Noul contract cadru intră în vigoare la 1 aprilie, cum schimbă în bine sistemul?
Unde se află asigurările private de sanatate? Legalitatea parteneriatului public –privat; O nouă lege a sănătății
Accesul pacienților la medicamente
Soarta medicamentelor oncologice, a imunoglobulinelor în 2018; Medicamente noi pe lista de compensate și gratuite; Vaccinuri și vaccinarea; Soarta medicamentelor ieftine; Producătorii continuă să restrângă piața medicamentelor în România; Sunt exporturile o alternativă pentru producătorii români? Rolul UNIFARM
Situația spitalelor
Lipsa personalului medical, medicamente, materiale sanitare Soluții pentru rezolvarea situațiilor grave, infecții nosocomiale sub raportate, igiena precară. Capacitatea României de a face față unei situații critice. Situația actuală. Soluții.