Ministerul Finanțelor are în lucru o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice, de peste 100 de milioane de euro, a anunțat, vineri, ministrul de resort, Alexandru Nazare.
"Este o resursă de dezvoltare extrem de importantă (PNRR - n.r.). Evident, așteptăm cu toții să închidem negocierea cu Comisia Europeană și să avem un document agreat la nivel european. Toate statele membre sunt în acest stadiu acum, de negocieri. Noi, spre exemplu, Ministerul Finanțelor, începem discuțiile săptămâna viitoare, marți, pe această machetă pe care am prezentat-o public săptămâna trecută, însemnând un plus de 850 de milioane de euro per total minister, dintre care aproximativ 280 de milioane numai pentru proiectele de digitalizare.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este un plus semnificativ față de varianta anterioară a PNRR-ului care avea cuprins în jur de 100 de milioane pentru digitalizare. Am încercat să venim cu niște adăugiri importante mai ales în privința reformelor, dar și proiectelor de investiții. Deci pe lângă 280 de milioane de euro pentru digitalizare ne propunem să finanțăm inclusiv proiectul privind casele de marcat, unde avem peste 150 de milioane de euro, dar în același timp să avem o sumă suplimentară pentru zona de scheme de ajutor de stat, să creăm o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice" a spus Alexandru Nazare, la conferința online organizată de DC News, arată Agerpres.
El a menționat că este vorba de proiecte mai mari de 100 de milioane de euro astfel încât să fie atrași investitori de talie mare și să fie create locuri de muncă.
CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania"Schemele de ajutor de stat există, ele au funcționat, avem investiții în producție, dar nu aveam o schemă pentru proiectele strategice, pentru proiecte de 100 milioane de euro. Este în lucru această schemă și sper ca în curând să o prezentăm în consultare publică. Celelalte două scheme de ajutor de stat funcționează și ele. Pentru toate aceste scheme vom avea un plus de 200 de milioane de euro. În același timp vom avea, sper ca după negociere aceste cifre să se confirme, alte 200 de milioane de euro pentru un fond de reziliență care să fie gestionat de Fondul de Garantare, iar acest fond de reziliență economică să poată participa în capital pentru IMM-uri cu în jur de 200.000 de euro, dar mai ales pentru IMM-urile din zona de noi tehnologii, inovație", a explicat ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăEl a afirmat că s-a mers cu ideea de inovație și pentru schemele de ajutor de stat și pe pentru fondul de reziliență astfel încât să fie create niște instrumente care să poată finanța companii, fie că vorbim de IMM-uri, fie că vorbim de companii mari.