Luana Berbec, Partner de 8 ani în compania Plafar Retail, care deține cel mai mare lanț de magazine cu produse naturale de pe piața locală, s-a retras din societate, cedându-și participația de 18,8% unui alt acționar.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Din 2013, ea este și proprietar al cofetăriei La Farine din București.
Plafar Retail, pe piață din 2006, a intrat în insolvență în 2015, cu datorii de 28,1 milioane lei către aproape 100 de creditori, ieșind însă din procedură în vara anului trecut.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, lasă lactatele și intră în imobiliare - au cumpărat un mare centru comercial, prima investiție în România a grupului britanic MillerIntrarea în insolvență a fost argumentată prin deschiderea mult prea rapidă de magazine și concurența cu micile magazine de cartier.
"Societatea a avut un ritm de dezvoltare alert, prin deschiderea unei rețele la nivel național de circa 35 magazine naturiste, proces demarat în anii care s-au suprapus cu criza economică profundă. Dezvoltarea extensiva a fost gândită ca o oportunitate de a ocupa rapid locații în centrele comerciale care s-au deschis într-un număr mare, aceste locații fiind vizate de toți retailerii profesioniști din piață și contractate pe planurile de arhitectură, înainte ca centrele comerciale sau mall-urile să se construiască.
Astfel, deschiderile s-au succedat într-un ritm rapid fără a aștepta ca magazinele să ontre pe break even și dezvoltarea să se producă cu pași mărunți. Pe de altă parte, chiriile negociate au fost mari, efectele crizei producându-se treptat, ulterior încheierii acestor contracte și numai o parte din proprietari au fost dispuși să renegocieze substanțial costurile.
Dată fiind suprapunerea deschiderii acestor locații cu criză, multe din aceste centre comerciale nu au performat, pe de o parte din cauza scăderii puterii de cumpărare a populației după tăierea masivă de salarii, dar și ca urmare a poziționării, în multe cazuri, la distanțe mari de centrul orașelor sau din cauza unui management neadecvat.
CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă pe piața medicală: Regina Maria a preluat o întreagă rețea de laboratoare, cu peste 4 milioane paciențiDe asemenea, o altă cauză a fost și imposibilitatea denunțării acestor contracte, decât sub sancțiunea plății costurilor locative până la sfârșitul contractului.
O altă cauză a fost șI politica prețurilor mici, care, pe de o parte, se datorează adaptării la criză și pe de altă parte înfruntării concurenței. Un factor destabilizator a fost și competiția în acest domeniu, care era formată din mici magazine de cartier, ce constituie afaceri de familie, fără deci a se plăti salarii adecvate, fiindcă vânzători erau chiar proprietarii afacerii", și-a argumentat compania intrarea în insolvență pentru 2 ani.
La acest moment, compania, s-a redresat, reintrând pe profit, pentru prima dată din 2012, cu un câștig net substanțial, de 24,2 milioane lei, dar pe fondul unei reduceri dreastice a schemei de personal, tăiată de la 128 angajați în 2014 la 24 salariați.