Hidroserv urmează să intre în insolvență

Hidroserv urmează să intre în insolvență
scris 23 sep 2016

Consiliul de administrație al Hidroserv SA, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, a decis, vineri, să propună intrarea în insolvență a companiei, iar Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a fost propusă ca administrator judiciar, au declarat vineri surse din cadrul companiei, pentru News.ro. Mai mult, consiliul de administrație are în plan demiterea conducerii societății. Decizia aparține instanței.

Consiliul de administrație urmează să se întâlnească și pe 28 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

"În ședința de vineri a consiliului de administrație al Hidroserv s-a aprobat intratea societății în insolvență. Compania și fost văduvită de contractele de mentenanță cu Hidroelectrica, nu s-ar fi ajuns în această situație. Vineri au avut loc discuții cu reprezentanți a două firme specializate pe insolvență. S-a convenit până la urmă cu CITR", a precizat o sursă din cadrul companiei, pentru News.ro.

FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele

Din consiliul de administrație al Hidroserv SA fac parte Alexandra Cătălina Nedelcu (director de cabinet al unui secretar de stat în Ministerul Energiei), Ion Moncea, Marian Sandu (șef de serviciu la Hidroelectrica SA), Ionelia Șuteu (șef Serviciu Analiză și suport producție la Hidroelectrica SA) și Bogdan Dumitrache (secretar general al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVSA).

"În ultima vreme, consiliul de administrație s-a întrunit destul de des, și la interval de două zile. Dacă Hidroserv ar fi avut mai multe contracte de mentenanță cu Hidroelectrica, ar fi fost pe profit acum", a menționat una dintre surse.

Hidroserv SA a avut pe primul semestru al acestui an pierderi de 14 milioane lei, iar la nivelul anului 2015 pierderile s-au ridicat la 10,1 milioane lei.

În 2015, din valoarea lucrărilor de mentenanță contractate de Hidroelectrica cu Hidroserv SA, în valoare de 168,3 milioane lei, s-au realizat lucrări de 135,6 milioane lei.

De asemenea, pe primul semestru al acestui an, procentul de realizare valorică este de 70% din valoarea programată, valoarea estimată realizată în primele șase luni fiind de 55,5 milioane lei, față de 174,1 milioane lei bugetat pentru anul 2016.

Climatul din companie este unul tensionat, în condițiile în care sindicatele au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloș și președintelui Klaus Iohannis în care le cer să intervină pentru demiterea membrilor boardului companiei.

Potrivit semnatarilor scrisorii, conducerea Hidroserv ar fi ales deja Casa de Insolvență Transilvania pentru a deveni administrator judiciar după intrarea în insolvență.

Sindicatele au trimis o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în care cer demiterea de urgență a membrilor consiliului de administrație al Hidroserv.

În scrisoare, intrată în posesia News.ro, sindicaliștii susțin că se fac presiuni pentru intrarea în insolvență a Hidroserv, din partea celor trei membri din cinci ai consiliului de administrație al societății care sunt și salariați ai Hidroelectrica.

“Solicităm demiterea de urgență a membrilor CA care sunt și salariați ai SC Hidroelectrica SA și înlocuirea lor cu persoane din afara acesteia. Prin aceasta, viitorul C.A. nu va mai putea fi suspectat că dorește maximizarea profitului SC Hidroelectrica prin reducerea aberantă a lucrărilor de mentenanță, periclitând astfel siguranța funcționării hidroagregatelor din SEN (Sistemul Energetic Național, n.r.)”, se arată în scrisoarea intrată în posesia News.ro, semnată de Radu Nuță, manager al Secției de Servicii și Reparații (SSRSH) Porțile de Fier, și de Dorin Rusescu, președinte al sindicatului Dunărea.

Companiile de petrol, gaze, minerale și din sectorul forestier, obligate să declare plățile către guvernele țărilor în care lucrează CITEȘTE ȘI Companiile de petrol, gaze, minerale și din sectorul forestier, obligate să declare plățile către guvernele țărilor în care lucrează

Semnatarii susțin că intensa campanie mediatică pentru introducerea în insolvență a Hidroserv a generat o stare de tensiune și incertitudine în rândul celor peste 1.500 de salariați.

Mai mult, ei spun că o eventuală intrare în insolvență Hidroserv SA ar da un semnal negativ față de o eventuală listare la bursă a Hidroelectrica.

“Ședințele de CA s-au desfășurat în secret, refuzându-se ostentativ prezența la discuții a partenerilor sociali (sindicatele din cadrul Hidroserv); Au fost demarate discuții între președintele CA și câteva firme de insolvență, optând pentru Casa de Insolvență Transilvania, în condițiile în care această firmă se află sub cercetarea penală a DIICOT și DNA”, se arată în scrisoarea menționată.

Mai mult, problemele Hidroserv s-ar fi acutizat imediat după ieșirea din insolvență a Hidroelectrica.

Autorii scrisorii acuză că președintele consiliului de administrație al Hidroserv, Marian Sandu, este șef Serviciu urmărire recepție lucrări mentenanță la Hidroelectrica, care gestionează programul de reparații al Hidroserv, iar acest fapt reprezintă “un evident conflict de interese”.

Sandu ar fi impus prin poziția sa reducerea programului de mentenanță, fără a respecta prevederile contractului cadru, încheiat pe patru ani, între Hidroserv și Hidroelectrica, și nici prevederile cărților tehnice ale hidroagregatelor.

“Parte a membrilor CA au fost induși în comisiile de control ce au cercetat defecțiunile/incidentele de la HA 5 (hidroagregat, n.r.) și HA 3 de la Porțile de Fier I (reabilitate de către VA Tech), comisii ce nu au reușit să stabilească nici până la aceasta oră vinovații, rapoartele suferind observații din partea membrilor aparținând SSH Hidroserv ce au evidențiat faptul că diminuarea lucrărilor de mentenanță este aberantă în condițiile recunoașterii proastei retehnologizări”, adase arată în scrisoare.

Autorii susțin că profitul record realizat de Hidroelectrica pe primele șapte luni ale anului s-a produs prin diminuarea costurilor de mentenanță avute cu Hidroserv.

Fondul Proprietatea vrea să vândă participațiile deținute la subsidiarele Electrica și la alți distribuitori de electricitate și gaze CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vrea să vândă participațiile deținute la subsidiarele Electrica și la alți distribuitori de electricitate și gaze

“Profitul brut înregistrat după închiderea contabilă pe primeIe 7 luni din anul curent este mai mare cu peste 13% față de aceeași perioadă a anului 2015, în condițiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârșitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut”, se mai arată în scrisoare.

Documentul mai precizează că, deși cantitățile de energie electrică produse în cele două perioade de comparație sunt aproape similare (10,6 TWh), scăderea veniturilor s-a produs ca urmare a diminuării accentuate a prețurilor în piața de energie, de la 165 lei/MWh în primele șapte luni din 2015, la 156 lei/MWh în aceeași perioadă a anului curent.

“Deși conducerea Hidroelectrica a promovat la modul declarativ plata prin cesiune de creanțe pentru achizițiile Hidroserv, aceasta nu s-a concretizat nici până la această oră, ducând la blocarea totală a activității de mentenanță”, mai spun autorii scrisorii.

Hidroserv este o filială deținută în proporție de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreținerea și mentenanța grupurilor hidroenergetice.

Hidroserv SA a fost înființată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina. La înființare, noua companie a preluat atât activul, cât și pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei.

Proprietarul Hidroserv, producătorul de energie Hidroelectrica, s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

În perioada insolvenței, administratorul judiciar al Hidroelectrica a fost Remus Borza, care a redus activitatea Hidroserv, reducând contractele de mentenanță și forțând restructurarea Hidroserv, inclusiv fuziunea filialelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroserv
insolventa