Indicele BET se află într-un rally care l-a adus aproape de nivelul de 7.000 de puncte. Cotațiile urcă în pofida unor rezultate dezamăgitoare ale companiilor din sectorul de petrol și gaze listate la BVB, semnalate și de o analiză a casei de brokeraj Tradeville.
„Zici că e Bursa de la Moscova” este gluma care mai circulă între profesioniștii din piața de capital românească pentru a caracteriza debalansarea titlurilor listate către sectorul energetic, semnalată la finele anului trecut, pentru Profit.ro, de Ciprian Bîrsan, între timp senior broker la SSIF Tradeville. Astăzi, casa de brokeraj respectivă remarcă performanțele dezamăgitoare din prima jumătate a acestui an a societăților din domeniu care, în mod normal, ar fi greu să fie surmontate de întreaga piață având în vedere ponderea acțiunilor energetice în structura indicilor.
„Producătorii locali au marcat noi scăderi ale veniturilor și profitabilității, nereușind să capitalizeze oportunitățile de pe piețele internaționale, unde petrolul și gazele naturale s-au numărat printre materiile prime care au consemnat reveniri spectaculoase de preț în trimestrul al doilea, după minimele atinse în februarie”, spune documentul intermediarului remis astăzi redacției.
CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul ProprietateaParadoxul, însă, există, indicii avansează către o zonă a maximelor locale, în pofida raportărilor la 6 luni, venite la jumătatea acestei luni. Indicele BET a urcat astăzi cu 0,14%, până la nivelul de 6.952,39 puncte, unul cu doar 0,60% sub ultima valoare a anului trecut, de 7.004,32 puncte. Piața, al cărei indice compozit BET Plus a avansat cu 0,16%, este, așadar, la un pas de a trece în teritoriu pozitiv în acest an, recuperarea fiind mai greoaie decât cea a burselor mature, care au reușit să surmonteze mai repede scăderile abrupte de la începutul anului.
Titlurile financiare au tractat piața
Cel mai lichid emitent de astăzi, cu transferuri depășind cu puțin 5 milioane lei, a fost Fondul Proprietatea (FP) care s-a apreciat cu 0,26%, până la prețul de 0,785 lei/acțiune. Pe locul 2 în topul rulajelor s-au aflat titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) - cu schimburi însumând 2,49 milioane lei, mult peste media obișnuită a acestui simbol, - și care s-au apreciat cu 1,24%, până la prețul de 1,634 lei/acțiune. Cotația a tins să reziste bine, în condițiile în care abia s-a închis oferta publică de răscumpărare pentru un număr de 30,85 milioane de titluri, reprezentând 5,62% din capitalul social al societății. Derulată la prețul lei/acțiune, operațiunea de piață a avut o valoare de 52,44 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Câștigurile din acest an ale celor 6 fonduri închise listate la BVB au depășit 1 miliard de leiIndicele financiar BET-FI a avut, de altfel, cea mai bună performanță a zilei, cu o apreciere de 0,43%, până la valoarea de 28.868,75 puncte. Este o performanță cu atât mai notabilă cu cât cei 6 componenți din structura indicelui au adunat schimburi de 7,93 milioane lei, reprezentând 46,78% din rulajul total al pieței de acțiuni, de 16,95 milioane lei (3,80 milioane euro).
Este, de asemenea, o sfidare a cadrului general european de astăzi, în care piețele bursiere au fost „roșii”. Indicele Euro stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide titluri europene, a coborât cu 0,65%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE100 de la Londra a avut un declin ceva mai atenuat, de 0,24%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au suferit deprecieri de 0,64% și, respectiv, 0,80%.
Cât suflu mai au băncile?
Acțiunile bancare, cele care au susținut rally-ul din ultimele săptămâni, au avut o zi cu închideri divergente. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,63%, până la prețul de 2,375 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,57 milioane lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au câștigat 0,92%, până la un nou maxim al ultimelor 7 luni, de 11,00 lei/acțiune, pe schimburi de 1,36 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent a fost efectuată și singura tranzacție specială din piața deal, încheiată, de asemenea, la prețul de 11,00 lei/acțiune și în valoare de 1,99 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profitul Raiffeisen Bank scade din cauza Legii dării în platăTransferuri peste media obișnuită a acestui emitent, de aprope 632.000 de lei, s-au mai realizat și pe titlurile Altur Slatina (ALT). Cu o creștere de 4,32%, până la prețul de 0,0,386 lei/acțiune, acestea au avut cel mai mare avans al zilei dintre simbolurile cu activitate de tranzacționare mai intensă din sesunea de azi.
Tradeville manifestă prudență față de potențialul de creștere al titlurilor Romgaz și OMV Petrom
După ce ieri au atins un maxim al etapei ex-dividend de 23,50 lei/acțiune, la care s-a efectuat și cea mai mare parte a schimburilor de azi, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu un pas de cotare, pentru o închidere la 23,45 lei/acțiune, pe transferuri de 1,50 milioane lei.
Tradeville nu crede în sustenabilitatea actualului impuls al titlurilor producătorului de gaze naturale. „În cazul Romgaz sunt șanse minime pentru un trend ascendent puternic al prețului acțiunilor, deși nu sunt excluse episoade de creșteri speculative”, spune analiza casei de brokeraj, remisă astăzi redacției.
Documentul citat explică acest context. Producătorul de gaze Romgaz a continuat tendința de scădere a veniturilor și profitabilității consemnată după maximele atinse în 2014. Producția de gaze naturale a scăzut cu 6% în primul semestru, din cauza vremii călduroase de la începutul anului și a diminuării cererii din partea clienților industriali, și s-a suprapus peste nivelul redus al prețurilor atins la începutul anului. Deși compania nu a reușit să beneficieze de revenirea prețurilor în trimestrul al doilea, și-a menținut marjele de profit aproape constante și și-a atins țintele bugetate la nivel semestrial.
CITEȘTE ȘI Profitul net al Romgaz a scăzut cu 20% în primul semestru, iar afacerile s-au diminuat cu 17%, din cauza cererii reduseIndicele energetic BET-NG s-a apreciat astăzi cu 0,24%. Titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 1,03%, pe schimburi de aproape 564.000 de lei, în timp ce doar marginal peste referință au urcat pe volume de sub 400.000 de lei titlurile Electrica (EL), Transelectrica (TEL) și OMV Petrom (SNP).
În cazul celei mai mari companii petroliere românești, Tradeville semnalează că „perspectivele pentru trimestrele următoare nu sunt prea optimiste, în condițiile în care este de așteptat ca potențialul de creștere durabilă a prețului petrolului să fie limitat din cauza presiunilor continue atât la nivel de cerere, cât și de ofertă.”