Guvernul a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la unele fapte care ar putea constitui infracțiuni, sesizate în urma unui control efectuat la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) de către Corpul de Control al primului-ministru, valoarea totală estimată a prejudiciilor constatate în cadrul controlului ridicându-se la 7,93 milioane lei.
Motivul sesizării este că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, când Guvernul a fost condus de Emil Boc (decembrie 2008-februarie 2012), de Mihai Răzvan Ungureanu (februarie-mai 2012) și de Victor Ponta (mai 2012-noiembrie 2015) dintr-un total de 69 de companii titulare de licențe de concesiuni pentru activități miniere verificate prin sondaj, doar una a achitat anual taxa pentru activitatea minieră în termenul prevăzut de lege.
Totodată, s-a constatat că un număr de 32 de titulari de licențe, din totalul de 69 ce au făcut obiectul verificărilor prin sondaj, nu au achitat niciodată taxa pentru activitatea minieră, fără ca inspectorii ANRM să ia măsuri de sancționare a companiilor care nu au achitat taxa minieră, inclusiv prin anularea licențelor miniere, acolo unde ar fi fost cazul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca urmare, a fost încălcată Legea minelor, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 3,75 milioane lei, reprezentând valoarea taxei miniere anuale neîncasate, plus dobânzi și penalități de întârziere, iar rău-platnicii au fost favorizați prin neaplicarea de amenzi și neanularea licențelor de concesiune, se conchide în sinteza raportului de control.
Anul trecut, Guvernul a majorat taxa anuală pentru prospecțiune minieră de la 320 lei/kilometru pătrat la 341 lei/kmp, taxa anuală pentru explorare minieră de la 1.280 la 1.367 lei/ kmp și taxa pe exploatare minieră de la 32.000 la 34.180 lei/kmp. Majorarea a avut ca scop actualizarea cuantumului acestor taxe cu rata inflației consemnate din 2013, anul ultimei modificări a taxelor, până la acel moment.
Taxele pe activitățile de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale sunt stabilite în sume fixe pe kilometrul pătrat de concesiune, sunt anuale și se plătesc anticipat pentru anul viitor, până la data de 31 decembrie a anului în curs, potrivit Legii minelor nr. 85/2003.
CITEȘTE ȘI Campania de strângere a banilor pentru "Cumințenia Pământului" începe la jumătatea lunii aprilie, donațiile vor fi deduse din impozitCorpul de Control al primului-ministru a mai constatat că ANRM nu a urmărit încasarea redevențelor miniere datorate de companiile din domeniu și i-a favorizat pe unii operatori economici, prin neaplicarea de amenzi și neanularea de licențe și permise de exploatare pentru neplata la timp a redevențelor, consecința fiind prejudicierea bugetului de stat cu peste 3 milioane lei.
Astfel, în perioada ianuarie 2010 – iunie 2014, companiile miniere au înregistrat restanțe la plata redevențelor în sumă totală de 109,89 milioane lei.
S-a constatat faptul că, în perioada 1.01.2010 – 30.06.2014, din totalul de 45 de titulari ai licențelor/permiselor de exploatare ce au făcut obiectul verificărilor prin sondaj, numai 10 dintre aceștia au achitat trimestrial redevența minieră în termenul prevăzut de lege și un număr de 29 dintre aceștia înregistrează restanțe la plata redevenței miniere în sumă totală de 3.009.563,51 lei. De asemenea, în cazul unui număr de 20 de licențe/permise, din totalul de 22 verificate prin sondaj, inspectorii ANRM nu au luat măsuri cu privire la sancționarea titularilor licențelor/permiselor de exploatare și nu au dispus, după caz, anularea acestora, este concluzia inspectorilor guvernamentali.
CITEȘTE ȘI Prefecții județelor Maramureș, Mehedinți și Prahova au fost demiși de GuvernAceștia au mai constatat că 40 de operatori economici au raportat la ANRM cantități de nisip și pietriș exploatate din albiile și malurile cursurilor de apă și din cuvetele lacurilor de acumulare mai mici decât cele raportate la Administrația Națională Apele Române, diferența fiind de 343.168,39 mc, pentru care nu s-a achitat redevența minieră, fapt care a prejudiciat bugetul de stat cu peste 137.000 euro.
În plus, potrivit Corpului de Control, în perioada 2010-2014, ANRM nu a comunicat către unitățile ANAF din teritoriu, în vederea executării sancțiunilor, un număr de 30 de procese verbale de constatare și sancționare a unor contravenții la Legea minelor și Legea petrolului întocmite de inspectorii ANRM, ceea ce a prejudiciat bugetul de stat cu 554.000 lei și a creat avantaje patrimoniale firmelor amendate. În intervalul menționat, valoarea amenzilor aplicate de inspectorii ANRM și neachitate de contravenienți a fost de 2,417 milioane lei, reprezentând peste 20% din valoarea amenzilor dictate în perioada respectivă.
"Verificarea întrunirii tuturor elementelor constitutive ale unor posibile infracțiuni și corecta încadrare juridică acestora excede competenței unui organ cu atribuții de control al activității entităților publice, așa cum este Corpul de Control al primului-ministru. Prin transmiterea actului de control la Direcția Națională Anticorupție, Corpul de Control al primului-ministru și-a îndeplinit obligația legală de a sesiza organul de urmărire penală", spun inspectorii.
Potrivit legislaței în vigoare, ANRM este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor și pe cele ale Legii petrolului.