Proiectul gazoductului Iași-Ungheni, menit să interconecteze sistemele de transport de gaze naturale din România și Republica Moldova, a fost finalizat în data de 31 decembrie 2015, se arată într-un document al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Asta în condițiile în care ceremonia oficială de inaugurare a gazoductului, la care au participat premierii de atunci ai celor două state, Victor Ponta și Iurie Leancă, dar și comisarul european pentru Energie de la acea vreme, Günther Oettinger, a avut loc la finalul lunii august 2014.
În documentul citat se arată că în august 2014 au fost finalizate lucrările privind construcția conductei de gaze naturale, iar pe 27 august 2014, de ziua națională a Republicii Moldova, a avut loc ceremonia de inaugurare a conductei în Republica Moldova. Proiectul, care a avut costuri totale de 26,5 milioane euro, a beneficiat de finanțare din partea României și a Comisiei Europene, care au acoperit cumulat 80% din acestea.
"În vederea creării condițiilor pentru o bună funcționalitate a conductei, s-a semnat un act adițional la contractul de finanțare în data de 6.01.2015, pentru execuția unei lucrări de automatizare a conductei. Lucrările de automatizare a conductei de gaze naturale s-au finalizat și recepționat în data de 29.12.2015. Proiectul „Conductă de interconectare a Sistemului de transport gaze naturale din România cu Sistemul de Transport gaze naturale din Republica Moldova pe direcția Iași – Ungheni” s-a finalizat în data de 31.12.2015", afirmă ANRM.
CITEȘTE ȘI ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelorDe altfel, Republica Moldova și-a redus cheltuielile bugetare pe 2015 cu 300 milioane lei moldovenești (peste 13 milioane euro) ca urmare a întârzierii lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău, gândit în continuarea conductei Iași-Ungheni și menit să lărgească accesul consumatorilor de peste Prut la livrări de gaze naturale importate din România, reducând astfel gradul de dependență al Chișinăului de gazele rusești.
La ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni din august 2014, Victor Ponta a declarat că "gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodată cu frica că rămâne fără energie". La rândul său, premierul moldovean Leancă a spus că, prin acest proiect, țara sa va fi mai sigură că nimeni nu-i va crea probleme sau o va amenința, subliniind că în doi ani se va realiza și interconectarea pentru energie electrică cu România.
Potrivit unui studiu recent realizat de centrul de studii Expert Grup, gazoductul Iași-Ungheni este deocamdată subutilizat și poate fi valorificat realmente doar prin extinderea conductei către Chișinău și prin creșterea capacității de transport gaze pe partea română.
Deși capacitatea reală de transport a gazoductului este de 1,5 miliarde metri cubi pe an, volum ce ar putea acoperi integral necesitățile de consum ale Moldovei, volumul exportat din România prin această conductă, în 2015, a fost de doar 1 milion metri cubi, respectiv circa 1% din consumul total al țării, fără raioanele de est ale Moldovei, arată autorii studiului.
CITEȘTE ȘI Profitul Conpet a crescut cu 5,6% în 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorării tarifelor și a importurilor de țiței"În acest context, creșterea cantității de gaze și, respectiv, asigurarea sustenabilității economice a acestei conducte ar putea parveni numai prin extinderea către Chișinău, unde se consumă majoritatea gazului importat în Moldova. Pentru extindere, UE ar putea aloca 10 milioane euro, iar restul de 80 milioane euro ar putea fi acoperit prin împrumuturi de la instituțiile financiare europene (BERD, BEI)", se afirmă în studiu.
Întrebat recent, la RFI, dacă există premisele extinderii gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău, ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că o conductă de gaze Iași-Chișinău ar fi extrem de importantă pentru Republica Moldova, din perspectiva diversificării surselor de aprovizionare cu gaz natural
"Eu cred că aceste premise există, din mai multe motive. În primul rând, două dintre companiile românești de marcă, Transgazul fiind una dintre ele, și-au exprimat interesul pentru a dezvolta anumite proiecte în Republica Moldova încă din anul trecut. În momentul de față, se desfășoară niște exerciții tehnice cu privire la această conductă, e vorba de partea de studiu de fezabilitate, se va trece și la o discuție despre proiectul tehnic. Eu cred că aceste premise există și cred că această conductă este pentru Republica Moldova extrem de importantă din perspectiva diversificării surselor de aprovizionare cu gaz natural", a răspuns Grigorescu.