Majoritatea chioșcurilor și magazinelor alimentare din stațiunile de pe litoral funcționează ilegal în fiecare vară și nu sunt construite în urma unui PUZ al primăriilor, avizat de Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), așa cum spune legea, a declarat, pentru Profit.ro, Nicolae Bucovală, președintele patronatului Mamaia. Acesta cere primăriilor să respecte prevederile unei hotărâri de guvern din 2001 care reglementează comerțul în stațiuni.
Unul dintre articolele HG 599/2001 prevede că vânzarea produselor nealimentare, a produselor alimentare preambalate, precum și a legumelor și fructelor se face în zone/spații stabilite de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Turismului, și care îndeplinesc condițiile impuse de normele sanitare. "Am trimis tuturor primăriilor această temă și această hotărâre reglementează foarte clar activitățile comerciale în stațiunile turistice și le-am cerut să respecte legea și să nu mai construiască fiecare chioșcuri pe unde are chef", a spus Bucovală.
El a explicat că, potrivit legii, primăriile trebuie să facă un PUZ al activităților, separat de PUZ-ul clasic pentru construcții, cu care trebuie să meară la ANT, care îl autorizează, astfel încât acestea să poată funcționa legal. Autorizațiile pentru fiecare afacere se dau doar pentru perioada unui sezon și trebuie reînnoite anual.
Întrebat de ce nu a fost aplicată legea în ultimii ani, șeful patronatului s-a abținut să comenteze. Unii hotelieri de la mare spun, însă, că pe vremea cât Radu Mazăre a fost primar se știa de aceste chioșcuri și că erau, cumva, verificate, dar cei de la Autoritatea Națională pentru Turism nu au cerut niciodată să se respecte legea și să dea aprobări pentru aceste construcții. E drept că ultimii trei președinți ai ANT, Cristian Bărhălescu, Răzvan Filipescu și Mirela Matichesu, au fost susținuți de Radu Mazăre ca să ajungă să ocupe aceste funcții.
Bucovală afirmă că, în acest ritm, în fiecare vară apar puncte alimentare și chioșcuri ilegale. În Mamaia, spune el, există 1.067 de agenți economici, dintre care în jur de 100 sunt hoteluri. Restul sunt activități conexe, care nu se știe cum funcționează. Punctele alimentare ar trebui centralizate în câteva locuri, nu de-a lungul întregii alei pietonale, crede șeful patronatului, iar ele ar trebui să se țină cont și de condițiile igienico-sanitare, pentru că nu poți să ții anumite spații alimentare dacă nu ai grup sanitar. Potrivit acestuia, cei care vând mâncare și băutură ilegal trimit oamenii la toaletă la hotel. "E foarte clară aceasă lege, doar că a fost dosită. Cerem respectarea strictă a HG 599/2001", a continuat Bucovală.