FOTO Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost din nou redus

FOTO Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost din nou redus
scris 16 oct 2023

Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, deținută de omul de afaceri sătmărean Vasile Dan și copiii săi, este în continuare scoasă la vânzare, în procedură de faliment, dar acum cu un preț de pornire din nou redus, de această dată la 17,1 milioane euro, de la 19,9 milioane euro, 23,1 milioane euro, în iunie, respectiv 25,9 milioane euro în aprilie. În februarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, a fost ofertată la 28,8 milioane de euro, activitatea fiind oprită de anul trecut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fabrica din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, are un teren de peste 40 de hectare, din care 4,5 hectare în extravilan, și construcții cu o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Dragoș Vasile, distribuitorul tabletelor Vonino, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia. Terenul a fost pus sub sechestru în dosarul Economat, în care este cercetat și Marian Vanghelie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Vasile, distribuitorul tabletelor Vonino, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia. Terenul a fost pus sub sechestru în dosarul Economat, în care este cercetat și Marian Vanghelie

Proprietatea a fost scoasă inițial la un preț de 28,8 milioane euro, rezultat în urma evaluării, potrivit datelor CITR, care gestionează falimentul. Vânzarea fabricii face parte din planul creditorilor de a valorifica activele societății intrate în faliment în martie 2022, după doi ani de insolvență.

Fabrica este organizată în spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecțoonarii gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative.

EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume

În momentul declanșării falimentului, fabrica Dan Steel Group Beclean avea 254 de angajați și s-a propus disponibilizarea unui număr de 208 angajați.

Compania a intrat în faliment cu datorii de circa 175 milioane lei, echivalentul a aproximativ 35 de milioane de euro. Principalii creditori ai fabricii sunt instituțiile statului, băncile Unicredit, OTP și Garanti și furnizori precum Tinmar Energy și ArcelorMittal.


Dan Steel Group Beclean a început să înregistreze primele pierderi în anul 2018.

„Pe fondul pierderilor înregistrate în anul 2019 și a celor înregistrate în perioada pandemiei de COVID (unitatea a fost oprită în luna aprilie și mai) și a celor de repornire a activității după șomaj, unitatea a înregistrat restanțe la plata unor furnizori și obligații asumate, motiv pentru care i-a fost cerută insolvența. Cererea de deschidere a procedurii a fost făcută de Unicredit.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică

Ulterior, la dosar au fost conexate și cererile creditorilor OTP și ArcelorMittal, iar în 2 iunie 2020 instanța a aprobat deschiderea procedurii insolvenței“, se arată într-unul dintre ultimele rapoarte financiare publicate la Bursa de Valori București, înainte ca societatea să fie retrasă de la tranzacționare și delistată.

Vârful de activitate al fabricii a fost atins în anul 2011, când lucreau circa 680 de angajați. 

EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“

„Declinul cifrei de afaceri, care a înregistrat un trend descendent începând cu anul 2017, când înregistra o valoare de 188,08 milioane lei (41,1 milioane euro), aceasta ajungând în luna mai 2020 la 28,2 milioane lei (5,8 milioane euro). Practic, în perioada analizată, volumul de business al companiei a înregistrat o diminuare semnificativă, situându-se mult sub punctul de break-even.

Diminuarea volumului de business a condus implicit la reducerea lichidităților (a capitalului de lucru) precum și la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare (în proporție de peste 50%), aceste împrejurări contribuind de asemenea la starea de insolvență a companiei.

Nu în ultimul rând, măsurile impuse în anul 2018 de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparținând industriei siderurgice a obligat Dan Steel Group Beclean să își asigure materia primă din cadrul UE, în condiții contractuale mult mai oneroase pentru aceasta, și cu plata în avans, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra situației financiare a companiei“, a declarat anterior, pentru Profit.ro, Mariana Boiciuc, senior partner CITR.

Ea mai spune că, în scopul de a ieși din impasul în care se afla, în cursul anului 2021, societatea Dan Steel a propus un plan de reorganizare, însă acesta nu a fost aprobat de creditori, ceea ce a atras după sine infirmarea planului de reorganizare, cu consecința deschiderii procedurii falimentului.

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl pregătesc demolarea Vămii Chitila pentru un nou magazin Dedeman CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl pregătesc demolarea Vămii Chitila pentru un nou magazin Dedeman

În prezent, consorțiul format din CITR Filiala Cluj SPRL și Prime Insolv Practice SPRL îndeplinește rolul de lichidator judiciar în procedura falimentului Dan Steel Group Beclean, principalul obiectiv al acestora fiind desfășurarea procedurii de lichidare a activului, în scopul de a achita creditorii într-o proporție cât mai mare.

Înființată în 1991, societatea Dan Steel Group Beclean a avut ca principal obiect de activitate producția de metale feroase, sub forme primare și de feroaliaje, destinate atât pieței interne, cât și celei externe (Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia). Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcțiilor, dar și al agriculturii, ori a altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan steel group beclean
vasile dan