Unicredit Bank România a obținut anul trecut un profit net de 266,55 milioane de lei, în creștere cu 20% față de 2015, din care conducerea băncii a propus să fie acordat sub formă de dividende 47%, restul urmând să fie reinvestit. Și anul acesta banca vrea să se finanțeze preponderent din resurse locale, în condițiile în care grupul a avut probleme financiare în Italia, fiind propusă lansarea a două noi emisiuni de obligațiuni, în limita a câte 500 milioane de euro fiecare.
Rezultatele financiare nu au fost prezentate până acum oficial de banca din România a grupului Unicredit, fiind anunțați, în Italia, doar principalii indicatori la nivel consolidat (incluzând și celelalte societăți financiare), odată cu publicarea rezultatelor la nivel de grup.
Din profitul net de 266,55 milioane de lei al Unicredit Bank România, cea mai mare parte (135,2 mil. lei) vor fi reinvestiți pentru a sprijini baza de capital a băncii și a sprijini baza de afaceri, conform propunerii Directoratului, care urmează să fie aprobată de acționari pe 13 aprilie. Alți 4,3 milioane de lei vor constitui o rezervă aferentă profitului reinvestit, care, pentru 2016 este scutit de impozit de impozit pe profit conform unei legi aprobate în 2015.
Suma propusă a fi alocată ca dividende – 126,98 milioane de lei – este mai mare cu aproape 16 milioane de lei decât cea alocată anul trecut, când repartizase pentru bonificarea acționarilor 111 milioane de lei (50% din profitul de 221 milioane de lei pe 2015). Este al doilea an în care Unicredit Bank vrea să acorde dividende, după o lungă perioadă în care nu a oferit astfel de bonificații.
CITEȘTE ȘI Băncile raportează o creștere semnificativă a prețurilor locuințelor la finele anului trecut, dar și o creștere a cererii de credit. Perspectiva pentru 2017 și bula imobiliarăLa acest nivel, acționarii vor primi un dividend de 3,1154 lei pentru o acțiune cu valoare nominală de 9,3 lei, comparativ cu 2,7 lei/acțiune în urmă cu un an. Plata ar urma să se facă până cel târziu pe 30 iunie.
Minoritarii, împuținați anul trecut la o treime
Grosul banilor vor ajunge la banca mamă, în timp ce acționarilor minoritari, împuținați la o treime după oferta de retragere de anul trecut, le va reveni un total de doar 2,12 milioane de lei, mai puțin de jumătate din cele 4,86 milioane de lei primite în 2016. Oferta de răscumpărare la prețul de 17,54 euro/acțiune făcută anul trecut de bancă i-a convins să renunțe la acțiuni, până la termenul de expirare din august, doar pe o parte dintre minoritarii. Unicredit a răscumpărat astfel 2,7% din acțiuni, plătind pentru ele puțin sub 20 milioane de euro.
Minoritarii mai dețin acum doar 1,672% capital, după o lungă tradiție de nemulțumire în relația cu banca în care s-au trezit captivi la începutul anilor 90, când Ion Țiriac i-a convins să investească alături de el pentru lansarea Băncii Țiriac, preluată apoi de austriecii de la HVB și intrată apoi, în urma fuziunii la nivel internațional, în Grupul Unicredit. Minoritarii s-au considerat păcăliți de omul de afaceri, care și-a asigurat un exit avantajos pentru sine, în timp ce ei au rămas cu investiții în pierdere.
UniCredit SpA a ajuns la o deținere de 98,328% din capitalul social de 379 mil. lei, față de 95,6185% înainte de oferta de răscumpărare de la minoritari, participație la care ajunsese după ce a achiziționat pachetul de 45,0597% deținut de Ion Țiriac. Cum tranzacția de atunci a fost estimată la 770 milioane de euro, minoritarii s-au declarat nemulțumiți că ofertele de răscumpărare ce le-au fost făcute lor au fost mult inferioare prețului situat la peste 38 de euro pe acțiune primit de Țiriac. Timp de mulți ani, banca nu a oferit nici dividende, obiceiul fiind rupt abia anul trecut.
Noi emisiuni de obligațiuni
Anul acesta, conducerea UniCredit intenționează să lanseze două noi emisiuni de obligațiuni, fiecare în limita a 500 milioane de euro, pe termen de 10 ani. Una dintre ele va fi de obligațiuni ipotecare, iar alta de obligațiuni negarantate. Sumele maxime prevăzute sunt doar orientative, banii urmând să fie împrumutați sau nu în măsura în care piața va oferi condiții bune. Obligațiunile vor fi denominate în lei sau euro, ambele emisiuni urmând să fie tranzacționate la Bursa de Valori București sau pe Bursa de Valori din Luxemburg , ori pe altă piață de valori mobiliare din UE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank, în discuții avansate pentru a prelua Banca RomâneascăBanca se va finanța preponderent de pe piața locală și în 2017, însă presiunea de împrumut plin obligațiuni nu este foarte mare în condițiile în care a atras sume considerabil mai mari din depozite. Anul trecut, depozitele s-au majort cu 22%, mare parte din creștere fiind asigurată de segmentul corporate.
Profit în România, pierderi în grup
Toate diviziile din România ale grupului italian UniCredit au avut împreună un profit de 74 milioane de euro, în creștere cu 30%, susținut de creștere veniturilor operaționale și reducererea creditelor scoase în afara bilanțului.
Veniturile operaționale au crescut cu 6%, la 344 milioane de euro, în timp ce costurile operaționale au urcat cu 2,2%, la 156 milioane de euro.
Veniturile din dobânzi au urcat cu 3,1%, la 207 milioane de euro, în timp ce veniturile din taxe și comisioane au crescut cu 6,1%, la 74 milioane de euro. Veniturile din activitatea de tranzacționare au avansat cu 6,8%, la 81 de milioane de euro.
Creditele acordate clienților au urcat cu 8,1%, la 5,2 miliarde euro, iar depozitele cu cu 22,5%, la 4,82 miliarde euro. Creditele scoase în afara bilanțului au scăzut anul trecut cu 6,1%, de la 107 de milioane de euro în 2015, la 100 milioane de euro.
Raportul între costuri și venituri a scăzut cu 2 puncte procentuale, la 43,9%, de la 45,5% în 2015, ceea ce înseamnă că banca a cheltuit mai puțin pentru a obține același venit. Totodată, costul anualizat al riscului a scăzut cu 0,27 puncte procentuale, la 2,25%.
UniCredit este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management și UniCredit Business Integrated Solutions.
La nivel de grup, UniCredit a înregistrat, însă, o pierdere de 11,8 miliarde de euro în 2016 din cauza programului masiv de reorganizare aflat în derulare, carea a vizat vânzarea unui pachet de credite neperformante de aproape 18 miliarde de euro și desființarea a zeci de mii de locuri de muncă.
Pentru a se recapitaliza, Grupul a derulat o emisiune de acțiuni în valoare record de 13 miliarde de euro, care a fost subscrisă aproape în totalitate (99,8%). Cea mai mare emisiune de drepturi de preemțiune care a avut loc vreodată în Italia a marcat un pas important în eforturile guvernului de la Roma de a întări sistemul bancar al țării, după ce recesiunea a lăsat în portofoliile băncilor credite neperformante în valoare de 356 de miliarde de euro, echivalente cu 20% din PIB.
CITEȘTE ȘI Record: BRD aprobă cea mai mare alocare de dividende de după privatizareUniCredit va folosi banii pentru refacerea capitalului, după ce măsurile de curățare a bilanțului au provocat pierderi de 13,6 miliarde de euro în trimestrul al patrulea din 2016.
UniCredit este prezent în 17 țări cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.