Un proiect de lege ar putea duce la transformarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor într-o instituție modelată după structura Consiliului Concurenței, inclusiv în ceea ce privește posibilitatea de a amenda firmele la cuantumul cifrei de afaceri. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului, spune că este nevoie de timp pentru ca o instituție să ajungă la sofisticarea necesară astfel încât să dea astfel de sancțiuni.
ANPC ar putea amenda firmele, în cazurile grave, cu până la o zecime din cifra de afaceri, pe lângă sancțiunile existente acum, potrivit unui proiect al PNL aflat în dezbatere la Camera deputaților, despre care Profit.ro a scris aici.
“Una e când dai amendă de 1.000 de lei și alta e când ai un milion de euro (...) Dacă treci la amenzi din cifra de afaceri, jurisprudența europeană te obligă să o tratezi aproape ca pe o sancțiune penală. Majoritatea cazurilor noastre sunt văzute și de Comisie înainte de a da o sancțiune”, a comentat Chirițoiu inițiativa legislativă, în cadrul unui seminar pe teme de specialitate, organizat la Sinaia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aceste condiții, te miști mult mai încet, explică Chirițoiu. Concurența se așteaptă să aibă 30 de anchete finalizate în acest an, față de 20 în urmă cu doi ani.
“Ce o să ziceți când ANPC va răspunde peste doi ani la o problemă?”, spune el, cu referire la timpul mediu necesar finalizării unei anchete de concurență.
Pentru Consiliu a fost nevoie de mai bine de șase ani de pregătire cu alte instituții internaționale și tot mai este nevoie de alte ajustări, spune Chirițoiu.
“Implică și o reorganizare. Nu cred că pot să treci imediat de la modelul în care un inspector merge pe teren, vede o problemă și dă o sancțiune la o investigație care durează doi ani (…) E un grad de sofisticare destul de mare, pe care nu poți să-l faci peste noapte (…) I-am spus și domnului Pandelică (președintele ANPC n.red.), care m-a întrebat dacă se poate. Normal că se poate face, dacă s-a putut la noi, se poate și la ei, dar nu peste noapte“, argumentează președintele Concurenței.
CITEȘTE ȘI Statul vrea să elimine datoriile Poștei cu o capitalizare de 50 milioane euro pentru o posibilă listare în 2017Reorganizarea ANPC ar urma să fie efectuată prin păstrarea angajaților actuali, în timp ce conducerea va fi numită de Parlament. ANPC ar urma să fie condusă de un Consiliu, precum Concurența. Acest consiliu va decide dacă amendează firmele la cifra de afaceri și în ce cuantum.
Inițiatorul proiectului vrea să aducă un amendament prin care salarizarea în cadrul ANPC, care va trece în subordinea Parlamentului, să fie făcută la nivelul Concurenței. Acest lucru înseamnă că salariile vor crește de două până la patru ori pentru angajații ANPC. Vor aduce salariile mai mari angajați mai buni?
“Cu siguranță că, dacă dai salarii mai bune, poți nu numai să atragi, dar și să reții oameni mai buni. Dacă îi conduci prost, nu o să iasă mare brânză, dar evident că ai șanse mai mari”, spune Chirițoiu.
Firmele au criticat inițiativa parlamentară, mai ales în privința regimului de sancțiuni. Asociațiile producătorilor spun că sancțiunile ar fi disproporționate și că firmele ar putea fi ruinate de o amendă.
Băncile, pe de altă parte, susțin că ANPC ar căpăta putere de control peste piața financiar-bancară și atribuții care se suprapun cu cele ale Băncii Naționale a României.