Economia României este așteptată să crească cu 1,7% în acest an, mai lent comparativ cu estimările anterioare, potrivit proiecțiilor actualizate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
BERD și-a înrăutățit estimarea de creștere pentru economia românească cu 0,2 puncte procentuale, de la un avans de 1,9% anticipat în toamnă.
Progonoza este mai pesimistă decât cele avansate recent de instituțiile internaționale referitoare la evoluția produsului intern brut în acest an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia Europeană se așteaptă la o creștere de 2,5% în România în 2023, Banca Mondială vede un avans apropiat, de 2,6%, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere de 3,1%.
Totuși, România ar urma să înregistreze cea mai mare creștere dintre țările UE din Europa de Sud-Est unde BERD este prezentă, anume România, Bulgaria și Grecia.
BERD estimează că economia bulgară va crește cu 1% în acest an, comparativ cu un avans de 1,5% preconizat anterior. Prognoza privind economia Greciei a fost revizuită în scădere cu 0,7 puncte procentuale, până la 1,5%.
“Țările din sud-estul Uniunii Europene au fost rezistente la șocuri, dar s-au confruntat cu rate de creștere net inferioare în a doua jumătate a anului 2022, împreună cu o revenire a inflației (ca și în restul UE). Subvențiile generoase pentru energie și alte măsuri guvernamentale contribuie la susținerea consumului gospodăriilor, iar investițiile publice sunt stimulate de fondurile de redresare și de reziliență, în special în Grecia. Se așteaptă o creștere pozitivă, dar scăzută, în toate cele trei țări din această regiune în 2023, care va accelera în 2024”, potrivit BERD.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul își propune din nou să vândă din acțiunile RompetrolEconomia României ar urma să accelereze la 3,3% în 2024, de asemenea peste creșterile preconizate în Grecia (+3%) și Bulgaria (+2,6%).
La nivelul celor 36 de economii unde banca activează, BERD estimează o creștere de 2,1% în acest an, în scădere față de creșterea de 3% preconizată în septembrie.
"Economiile BERD continuă să sufere de pe urma unui amestec de prețuri ridicate la gaze și inflație, aceasta din urmă urmând probabil să scadă mai greu decât se așteaptă piețele", a declarat Beata Javorcik, economistul-șef al BERD.
"Optimismul cu privire la rata de redresare și de creștere după crizele din ultimii ani, în special războiul din Ucraina, este, în opinia noastră, deplasat” a adăugat Javorcik.