VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Ministrul Marcel Boloș anunță: Discutăm chiar acum cu CE să mutăm în PNRR 1,2 miliarde euro pe automatizare și robotizare pentru 400 IMM din agricultură și industriile prelucrătoare și alimentară

Maratoanele Profit.ro   
VIDEO Profit.ro TV Maratonul Stabilitatea Economică - Ministrul Marcel Boloș anunță: Discutăm chiar acum cu CE să mutăm în PNRR 1,2 miliarde euro pe automatizare și robotizare pentru 400 IMM din agricultură și industriile prelucrătoare și alimentară

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va discuta zilele acestea cu delegația Comisiei Europene (CE) o propunere pentru a muta fonduri de circa 1,2 miliarde, rezultate din economii la contractele din cadrul PNRR, către sprijinirea a 400 de IMM-uri pentru implementarea de proiecte de robotizare, automatizare și digitalizare, care să le ajute să devină mai competitive, anunță ministrul de resort, Marcel Boloș, la Maratonul Stabilitatea Economică organizat de Profit.ro TV.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Confederației Patronale Concordia

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

O delegație a Comisiei Europene se află întreaga săptămână (luni-vineri) la București pentru întâlniri tehnice cu  Guvernul, ministere și alte instituții, pentru evaluări privind semestrului european și PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News
Polițiștii, inclusiv cei care păzesc închisorile, ies pe stradă să protesteze CITEȘTE ȘI Polițiștii, inclusiv cei care păzesc închisorile, ies pe stradă să protesteze

Firmele au la dispoziție prin programele de dezvoltare regională peste 3 miliarde de euro pentur tranziție verde, implementarea de tehnologii curate, care sunt o cerință la nivelul UE, dar și digitalizare, automatizare, robotizare.

"Pe lângă programele regionale, în cadrul PNRR avem, de asemenea, două direcții importante. Pe de o parte discutăm de digitalizarea IMM-urilor, care a fost întârziată și încercăm să recuperăm timpii de întârziere. A doua direcție, pe care v-o spun în premieră, este legată de economiile pe care noi le realizăm la investițiile din cadrul PNRR, care sunt în valoare de 1,2 miliarde euro și pe care intenționăm să le relocăm, de asemenea, pentru mediul de afaceri, respectiv să sprijinim demersurile pe care le-am inițiat, acelea de a asigura fonduri pentru automatizare, pentru robotizare, pentru digitalizare în industria prelucrătoare, pentru industria alimentară și pentru agricultură. Competitivitatea mediului de afaceri este importantă în concurența acerbă pe care mediul de afaceri o are la nivel european", a spus Boloș.

Economiile au fost realizate ca urmare a faptului că valorile contractate sunt sub valorile bugetate pentru o serie de investiții.

Boloș, MIPE: A fost efectuată o evaluare a investițiilor întârziate în cadrul PNRR. Se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să evite blocaje la următoarele tranșe CITEȘTE ȘI Boloș, MIPE: A fost efectuată o evaluare a investițiilor întârziate în cadrul PNRR. Se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să evite blocaje la următoarele tranșe

Cu un acord al CE în această săptămână, apelul de proiecte ar putea veni foarte repede, cel târziu în aprilie, iar în toamnă contractarea și implementarea. România trebuie să se grăbească să utilizeze cât mai multe fonduri din PNRR, având în vedere întârzierile, astfel încât să utilizeze cât mai mult din fondurile pe care le are la dispoziție.

"Dacă CE va agrea acest tip de abordare, pentru relocarea acestor bani, atunci ar urma ca apelul de proiecte să-l deschidem cu luna cel târziu aprilie, încât să putem realiza contractarea și implementarea să înceapă din toamnă. Aici discutăm de un termen pe care îl știm pentru implementarea PNRR, de 31 august 2026, și trebuie să fim foarte atenți și să mobilizăm resurse pentru implementarea proiectelor. Am mare încredere că aceste proiecte pot să sprijine în mod real economia și să putem crea valoare adăugată", a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, obiectivul inițiativei de 1,2 miliarde de euro este să sprijine circa 400 de IMM-uri din industria prelucrătoare, industria alimentară și agricultură.

Noul program nu este o certitudine la acest moment, fiind necesar un acord din partea delegației Comisiei, a explicat Boloș.

Hidroelectrica a produs mai puțină energie electrică CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a produs mai puțină energie electrică

"În această săptămână vom ști care va fi răspunsul cel puțin la nivel de principiu al Comisiei Europene. Noi vedem o utilizare rapidă a banilor și cu folos pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a României. Avem vizita Comisiei Europene până vineri, în care abordăm problema implementării PNRR", a spus el.

România mai are un număr de 449 de jaloane și ținte care sunt încă neimplementate în cadrul PNRR, aferente unor fonduri de aproape 20 de miliarde de euro. 113 jaloane sunt reprezentate de investiții.

PNRR se încheie la 31 august 2026. Fondurile totale sunt de 28 miliarde euro, iar România a utilizat până acum 4,7 miliarde de euro pe proiecte implementate în cadrul PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
mipe
bolos
fonduri ue