VIDEO Profit.ro TV - Maratonul de Educație Financiară ediția a VI-a. Cristian Pascu, Asociația Administratorilor de Fonduri: După volatilitate a venit și incertitudinea. Sectoarele care mai merg sunt tehnologia și financiarul

Maratoanele Profit.ro   
VIDEO Profit.ro TV - Maratonul de Educație Financiară ediția a VI-a. Cristian Pascu, Asociația Administratorilor de Fonduri: După volatilitate a venit și incertitudinea. Sectoarele care mai merg sunt tehnologia și financiarul

Volatilitatea piețelor de capital a mai primit un mediu în ultima perioadă: incertitudinea, a spus, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit.ro TV, Cristian Pascu, reprezentant al Asociației Administratorilor de Fonduri, director al Departamentului Instituții Financiare din cadrul BCR, totodată, membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București.

Evenimentul a fost transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News

Maratonul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti BBVA, Salt Bank, UNSAR, XTB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"Anul trecut spuneam că inflația este un fenomen care va fi cu noi o lungă perioadă de timp. La începutul acestui an, însă, mai adăugăm un element: incertitudinea – cu toate implicațiile ei, de la incertitudini geopolitice la o inflație imprevizibilă.

Urmărește-ne și pe Google News

Este necesar, în acest context, să avem o abordare echilibrată, cu accent pe diversificare, lichiditate, protecție și, aș spune, chiar prudență.

Când vine vorba de retragerea investițiilor din anumite instrumente, trebuie să ne uităm cu atenție dacă este cu adevărat cazul să retragem banii. De multe ori, volatilitatea creează și oportunități – prețurile se mișcă, iar un portofoliu diversificat poate oferi stabilitate”, spune expertul.

Ce sectoare merg: tehnologia și financiarul

“Când analizăm mai multe sectoare de activitate, vedem că sunt afectate într-o măsură mai mare sau mai mică. De aceea, este bine să fim expuși pe mai multe sectoare și chiar pe mai multe regiuni. Nu e recomandat să rămânem investiți doar într-o anumită zonă.

În privința domeniilor, în acest context, ne uităm la industria auto, care pare a fi una dintre cele mai afectate. Nu mai avem neapărat o predictibilitate, iar volatilitatea persistă. De asemenea, vedem că prețul petrolului scade.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ CE a calculat - Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9% - surse. Acesta este nivelul de la care România trebuie să coboare în acest an la 7% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ CE a calculat - Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9% - surse. Acesta este nivelul de la care România trebuie să coboare în acest an la 7%

Există totuși zone mai ferite de această volatilitate. O volatilitate mai mică par să aibă sectorul tehnologiei și cel financiar, chiar dacă acesta este supus unor incertitudini legate de taxe”, spune Pascu.

Titlurile de stat: venituri fixe versus retrageri

În zona titlurilor de stat și a obligațiunilor au apărut schimbări de perspectivă. Aici, problema retragerii capitalului pare să fie unul dintre motivele pentru care administrația Trump a susținut o anumită politică de întârziere a tarifelor.

Instrumentele cu venit fix au o garanție, dar se luptă cu inflația. Volatilitatea lor rămâne mai mică și ele nu reprezintă defel o problemă pentru persoanele care le cumpără pentru un an sau trei ani, adică pe termen lung. Însă marii investitori pot simți nevoia să se retragă din ele în termen mai scurt,, căutând alte oportunități, și valoarea lor pe piață începe să se modifice.

Un exemplu recent fiind retragerile din titlurile emise de SUA, pe fondul pierderii încrederii că comportamentul politic al administrației Trump va duce la rezultate bune, a explicat Pascu.

Administrația Asociației Administratorilor de Fonduri este o organizație profesională, independentă și neguvernamentală, care reprezintă operatorii din industria de plasament colectiv din România.

În prezent, asociația reunește 23 de societăți de administrare a investițiilor și administratori de fonduri de investiții alternative. Acestea gestionează, împreună, 94 de fonduri deschise de investiții și 34 de fonduri alternative, inclusiv Fondul Proprietatea, precum și patru bănci depozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian pascu
asociatia administratorilor de fonduri