Deficitul extern a continuat să se adâncească în februarie pe fondul creșterii importurilor de bunuri și al scăderii veniturilor secundare. Investițiile străine continuă să fie mai mici decât anul trecut.
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,8 miliarde de euro în ianuarie-februarie, în creștere de la 2,6 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut.
Deficitul pe februarie, la 3,2 miliarde de euro, este chiar mai mare decât cel din luna decembrie a anului trecut.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Evoluția recentă sugerează că încă nu avem de a face cu o îmbunătățire a poziției externe.
Anul trecut, deficitul de cont curent a atins 8,3% din produsul intern brut, dimensiunea acestuia fiind în strânsă legătură cu deficitul bugetar de 8,7% din PIB.

În acest an, deficitul ar trebui să scadă la 7% din PIB, însă execuția bugetară pe primele două luni arată un deficit de 1,6% din PIB estimat pentru acest an.
Deficitul din comerțul cu bunuri a urcat în ianuarie-februarie la 5,46 miliarde de euro, comparativ cu 3,95 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
Excedentul din comerțul cu servicii, care a ajutat în anii trecuți la echilibrarea balanței, a scăzut în același interval de la 1,8 miliarde de euro la 1,6 miliarde d euro, mai ales pe fondul adâncirii deficitului din turism de la 685 de milioane de euro la 861 de milioane de euro.

Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit de 1 miliard de euro, comparativ cu 911 milioane de euro în ianuarie-februarie 2024. Plățile nete pentru dividende către acționarii străini ai firmelor din România au înregistrat 2 miliarde de euro, la fel ca anul trecut, în timp ce ieșirile nete investițiile de portofoliu (în principal plăți ale statului pentru dobânzile la datoria externă) au crescut de la 511 la 711 milioane de euro. Veniturile din remunerarea salariaților au înregistrat un sold net de 477 milioane de euro, similar celui de anul trecut.
Excedentul balanței veniturilor secundare s-a redus de la 467 de milioane de euro la 40 de milioane de euro, pe fondul trecerii administrației publice pe un deficit de 378 de milioane de euro, în timp ce alte sectoare și-au majorat ușor excedentul la 418 milioane de euro.
Investițiile străine directe ale nerezidenților au reprezentat doar puțin peste 1 miliarde de euro, față de 1,66 miliarde de euro în primele două luni din 2024. Anul trecut, investițiile străine directe au scăzut cu 857 de milioane de euro, la 5,7 miliarde de euro.
Datoria externă a crescut la finele lunii februarie față de decembrie cu aproape 3,4 miliarde de euro, la 157,6 miliarde de euro, în principal pe fondul creșterii datoriei statului cu 4 miliarde de euro, la 111,3 miliarde de euro.

Datoria externă totală, care include și creditele intragrup a crescut de la 204,9 miliarde de euro la 208,3 miliarde de euro.