Principala problemă a fermierilor români este lipsa accesului la finanțare pe termen lung, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al Formului APPR, prezentă la Maratonul Agriculturii, ediția a III-a. „Toți marii jucători din industrie ar câștiga”, organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
"Pentru fermierii români, principala problemă este accesul la bani, la finanțare. Astăzi, în România, probabil sunt mai puține de cinci bănci care acordă finanțare pe termen mediu și lung pentru sectorul agricol. Fără finanțare pe termen mediu și lung, fermierii români sunt extrem de necompetitivi. Noi nu putem să luăm credit pe 5 sau 7 ani pentru a cumpăra un teren agricol sau pentru a construi o hală sau un siloz, care țin o viață. Aceasta este durata pentru un credit pe care îl poate accesa un fermier român, comparativ cu finanțări pe 12 sau 20 de ani pentru un fermier din Vest. Dacă astăzi nu putem să ne achităm datoriile la timp, dacă astăzi, pe fondul secetei, stăm foarte prost din punct de vedere financiar și nu suntem bancabili, este pentru că nu avem acces la finanțare pe termen lung", a explicat Crețu.
O altă problemă a fermierilor sunt irigațiile și gestiunea apei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și altele cresc cu 4,4% anul următor, iar în 2026 cu 5%, nu după evoluția inflației. Introducerea acestui calendar a fost cerută de mediul privat"A treia problemă este un mix între lipsa de predictibilitate și lipsa de finanțare. Spre deosebire de fermierii din Vest, fermierii români au în proprietate doar 10-15% din terenurile pe care le exploatează. În Vest, acest indicator depășește pragul de 55-60%. Avem nevoie de legislație pentru a avea predictibilitate în ceea ce privește exploatarea terenului arendat pe perioada creditului accesat. Sper ca proiectul legislativ, care va fi discutat în Parlament săptămâna viitoare, să fie aprobat. În caz de eșec, cele două mari partide aflate la putere ar trebui să și-l asume", a mai spus reprezentantul Formului APPR.
Crețu a afirmat că în mediul bancar există înțelegere, dar lipsește strategia de țară că să încurajeze creditarea pe termen lung în sectorul agricol.
"Nu este suficient ca doua sau trei bănci să declare că acordă finanțare pe termen lung. Nu am găsit, în urma unui sondaj realizat recent, niciun fermier, indiferent de suprafața exploatată, cu finanțare pe termen lung. Această situație este legată de scorul de țară al României. Nicio bancă nu-și asumă riscul de a acorda fermierilor credite pe termen lung. Sunt probleme grave, cronice în mediul agricol, pentru că acest sector nu a avut timp să se consolideze. Ca atare, sectorul agricol prezintă un anumit grad de risc", a arătat directorul executiv.