Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat amenzi în valoare de 1,622 milioane de lei unor operatori economici ce activează în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Astfel, în cursul lunii octombrie, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cea a Municipiului București, au efectuat 10.993 de controale în unitățile din industria agroalimentară, iar ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 133 de avertismente și 214 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.622.400 de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Acțiunile de verificare efectuate la nivel național pe baza Programului de supraveghere și control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condițiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP). Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în urma acțiunilor de control au fost constatate o serie de nereguli, printre care: neconformități privind personalul angajat (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului); neconformități legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice); neconformități privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformități privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație; alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerințelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor), arată Agerpres.
Totodată, în timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente.