În cei peste 10 ani de activitate, firma de avocatură Mușat și Asociații S.C.A. și-a demonstrat deopotrivă integritatea profesională și morală, iar idealul formator de a schimba în bine mediul de business din România a propulsat-o nu numai în topul celor mai bune firme de avocatură din țară, dar și în cel al activității profesionale exemplare. În interviul de mai jos, Alina Mușat, Managing Partner Mușat & Asociații SCA, ne vorbește despre avocatura prezentului, subliniind detalii cu privire la activitatea prin care acest domeniu se adaptează dinamicii.
1. Domeniul de business din România este în proces continuu de dezvoltare. Așadar, părți integrate a acestei dezvoltări definesc apariția sau conturarea mai evident a anumitor servicii, precum cele de consultanță juridică. Fiecare business, indiferent că discutăm despre cele care au o anumită anvergură sau despre cele la început de drum, trebuie sau, mai corect spus, ar fi indicat să aibă alături, integrate aceste servicii. În ce punct al dezvoltării acestui segment ne aflăm? Observați în rândul clienților o “dependență” în sensul bun asupra acestor solicitări? Putem discuta despre anumite prevenții?
Într-adevăr, în ultima perioadă, serviciile de consultanță juridică au cunoscut o evoluție mai alertă, mai ales în contextul dezvoltării domeniului de business, fără a se limita, însă, la acest tip de activitate, devenind tot mai pregnantă importanța pe care o astfel de activitate o are.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce ne privește, am sesizat o creștere considerabilă a cererilor pentru serviciile de consultanță încă din perioada de pandemie, perioadă în care clienții au înțeles că avocatul nu este necesar doar în situații conflictuale sau pentru probleme punctuale, ci serviciile acestuia sunt utile chiar și pentru cele mai neprevăzute situații, cum au fost cele generate de pandemie.
Ar fi poate prea mult să spunem că există o dependență a clienților pentru serviciile de consultanță juridică, însă este cert că zona de business a înțeles care sunt avantajele și beneficiile pe care le ai atunci când alegi să integrezi servicii de consultanță juridică în activitatea zilnică.
Astfel, atât pentru dezvoltarea, cât și pentru buna funcționare a oricărui tip de business, este foarte importantă activitatea de consultanță juridică materializată sub formă de interpretare a legilor, consiliere strategică, realizarea unei analize specializate în diferite domenii, cum ar fi domeniul dreptului societar, comercial și fiscal, precum și adoptarea unor strategii de soluționare a disputelor care sunt iminente mediului de afaceri.
Este evident că toate modificările legislative și în special modificarea politicii fiscale, despre care discutam și cu ocazia ultimului interviu acordat, au dat naștere unei necesități de a înțelege în mod aprofundat și de a cunoaște modalitatea de aplicare a acestor dispoziții legale prin raportare la situația concretă a fiecărui business. Ori, fie că discutăm despre aspecte de ordin fiscal și modalitatea în care acestea afectează mediul de afaceri, fie că discutăm despre chestiuni ce țin de aplicarea dispozițiilor de drept material din sfera dreptului comercial și societar, serviciile de consultanță juridică au un rol extrem de important atât în dezvoltarea, cât și în desfășurarea activității curente a oricărei entități, indiferent de dimensiunea acesteia.
Totodată, pornind de la aceste premise, putem susține că acest segment al serviciilor juridice se află într-un proces de dezvoltare accelerată, activitatea de consultanță juridică fiind adaptată permanent contextului actual în care ne aflăm, modificărilor de ordin legislativ, precum și procesului de dezvoltare în care se află domeniul de business.
2. Deoarece am adus în discuție companiile, în data de 13 Martie 2024 a fost aprobată o lege cu privire la Inteligența Artificială. Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor. Acest subiect (IA) încă în implementare, necesită o atenție sporită cu privire la toate nuanțele. Cât de vulnerabili putem deveni dacă stăpânim toate informațiile updatate?
Într-adevăr, astfel cum susține și un celebru citat, cunoașterea înseamnă putere, însă, în același timp, nu trebuie neglijat un alt aspect extrem de important, respectiv responsabilitatea pe care această putere o aduce.
Cu siguranță, putem discuta despre vulnerabilitate în toate cazurile în care cele două elemente – puterea și responsabilitatea – nu sunt corelate și între ele nu există o relație de interdependență.
În acest context, inițiativele legislative și dispozițiile legale deja aprobate în domeniul Inteligenței Artificiale nu pot fi privite decât ca un demers excelent pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, fiind necesară implementarea unor măsuri care să împiedice o utilizare inadecvată a inteligenței artificiale, și chiar contrară legii.
Evident că utilizarea și integrarea inteligenței artificiale în diverse domenii și activități aduce o serie de avantaje semnificative, atât din punct de vedere economic, cât și al sistemelor de management, fiind vorba în mod clar despre o îmbunătățire a performanței și a eficienței, stimularea inovației și a creativității, însă în același timp, nu trebuie neglijate nici aspectele negative pe care o astfel de tehnologie le poate produce.
Tocmai pentru că suntem în prezența unui fenomen nou, în curs de dezvoltare și implementare, se impune a se acorda o atenție sporită în special aspectelor care privesc ingerința tehnologiei în sectorul drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ori măsurile deja aprobate și politicile de implementare stabilite nu pot să aibă decât un rol benefic.
3. Ce arie de practică este “vedeta” anului în curs? În ultimul interviu acordat ne vorbeați despre zona ce implică NFT-uri și criptomonede.
Astfel cum am menționat și cu ocazia ultimului interviu acordat, nucleul activității noastre se concentrează în sfera domeniului de business, cele mai populare arii de practică ale anului fiind cele din sfera dreptului societar și comercial, drept fiscal și dreptul muncii atât în ceea ce privește serviciile de consultanță juridică, cât și partea de litigii, acestea fiind domeniile predominante în activitatea clienților noștri.
În același timp, ne concentrăm atenția și suntem deschiși spre domeniile și solicitările din zona de IT și monede virtuale care, în mod inevitabil, implică și o serie de aspecte juridice, evoluția constantă și continuă a domeniului fiind în permanentă conexiune cu realitatea juridică.
Nu ne putem limita însă la desemnarea unei singure arii de practică, care să dețină titulatura de vedetă a anului, întrucât activitatea noastră este variată și adaptată constant la modificările legislative și la nevoile juridice rezultate din trendul de digitalizare și integrare al tehnologiei în toate domeniile de activitate.
Iar cererea care vine din zona de business nu se limitează la un anumit domeniu, ci vizează toate domeniile juridice cu impact asupra mediului de afaceri. Tocmai de aceea, unul dintre avantajele competitive ale societății noastre este abordarea integrată a business-ului clientului, de tip “one stop shop”.
Un material Legal Marketing