Material realizat de Crina Ciobanu, Partner
Guvernul a adoptat, în ședinta din data de 7 mai, o serie de măsuri fiscale pentru a veni în sprijinul agenților economici, sub forma unei ordonanțe de urgentă ce urmează a fi publicată în Monitorul Oficial în zilele următoare.
Potrivit proiectului de ordonanța de urgență publicat, care ar fi putut suferi modificări față de versiunea supusă dezbaterilor publice, cu referire predilectă la plata chiriilor, guvernul acordă posibilitatea consiliilor locale de a hotărî reducerea impozitului pe clădiri și scutirea de la plată taxei pe clădiri, în cazul clădirilor folosite de contribuabilii care și-au întrerupt total activitatea, că urmare a instituirii stării de urgență, astfel:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- reducerea impozitului pe clădiri cu o cotă cuprinsă între 15-25%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice/juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice/juridice, după caz;
- aplicarea de scutiri de la plata taxei pe clădiri datorată de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităților administrativ- teritoriale, după caz;
- deși în proiect se prevede o reducere cu un procent de până la 25%, potrivit declarațiilor de presă ale purtătorului de cuvânt al guvernului, în ședința de guvern acesta a fost modificat, aprobându-se în final un procent de până la 50%.
Pentru a beneficia de reducerea impozitului, până la data de 15 septembrie 2020, proprietarii clădirilor trebuie să depună la organul fiscal o cerere de acordare a reducerii, însoțită de o declarație pe propria răspundere, astfel:
a. în cazul proprietarilor clădirilor nerezidențiale utilizate pentru activitatea economică proprie, în declarația pe propria răspundere trebuie menționate prevederile legale potrivit cărora au avut obligația întreruperii totale a activității proprii pe perioadă instituirii stării de urgență.
b. în cazul proprietarilor clădirilor nerezidențiale date în folosință pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice/juridice, din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă că aceștia se regăsesc cumulativ în următoarele situații:
i. au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de a încasă contravaloarea chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioadă pentru care s-a instituit starea de urgență;
îi. cel puțin 50% din suprafețele totale deținute și afectate activităților economice nu au fost utilizate, că urmare a faptului că titularii dreptului de folosință a clădirilor respective au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică.
Pentru a beneficia de scutirea de la plata taxei pe clădiri, până la data de 15 septembrie 2020, trebuie depusă o cerere de acordare a scutirii, insotită de o declarație pe propria răspundere în care să se mentioneze prevederile legale potrivit cărora contribuabilii au avut obligația întreruperii totale a activitătii proprii, pe perioada instituirii stării de urgență.
În cazul în care contribuabilii au plătit impozitul pe clădiri datorat pentru anul 2020, integral/parțial, până la primul termen de plată, respectiv taxa pe clădiri datorată pentru perioadă în care s-a instituit starea de urgență, aceștia vor putea să solicite recalcularea impozitului, respectiv solicita restituirea/compensarea taxei pe clădiri.
Un material Legal Marketing