EXCLUSIV Serial LegalMarketing.ro | Cum modifică pandemia modul de a face business? Viziunea avocaților | Ep. 2 Moga & Mondea Attorneys at Law

EXCLUSIV Serial LegalMarketing.ro | Cum modifică pandemia modul de a face business? Viziunea avocaților | Ep. 2 Moga & Mondea Attorneys at Law
scris 14 sep 2020

Autor: Christiana Mondea, Managing Partner

Cuvântul cheie pentru perioada în care ne aflam este ”prudența”. Societățile  se axează pe sectoarele de actvitate care aduc deja profit, iar investițiile pe termen lung sunt privite cu mare circumspecție. De altfel, ne confruntăm cu mai multe piedici ca oricând. Activitatea Registrului Comerțului a fost mult îngreunată în perioada de pandemie. Multă vreme a fost interzisă prezența fizică în Oficiul Registrului Comerțului, iar acest lucru a condus la instaurarea unei bariere de comunicare.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă până în martie inființam 12-14 societăți într-o lună, la momentul de față numărul a scăzut la jumătate. Operațiunile comerciale care presupun asumarea unor riscuri au scăzut semnificativ. Vorbesc aici de fuziuni, extinderi ale sectoarelor de activitate, inființări de noi puncte de lucru etc. Antreprenorii se axează pe menținerea în viață a activității și mai puțin asupra aventurilor financiare.

Cu toate acestea, am observat că există deschidere pentru găsirea unor noi piețe, cel mai des în afara țării. Poate că este normal ca atunci când mediul de afaceri intern devine sufocant, să încerci să găseși ape mai liniștite. Personal, colaborez cu mai multe societăți de avocatură din străinătate, față de care am dobândit încredere, altfel nu m-aș aventura să consiliez investirori pe piețele din afară.

Firme cu care lucrez de ani buni pe piața românească, au decis brusc inființarea de noi sucursale, reprezentanțe fiscale sau chiar alte entități, în afara țării, unde s-au luat măsuri fiscale mult mai avantajoase decât la noi. Sunt sectoare de activitate pe care devine mai iefin să investești în afara țării, decât să menții pe linia de plutire activitatea aici. Vorbesc desigur de afacerile pentru care acest lucru este posibil, cum ar fi firmele de soft sau de IT, care lucrau și până acum la proiecte internaționale și care nu au nevoie de active corporale atât de însemnate. Pe de altă parte, pentru producători sau pentru firmele de construcții, de exemplu, nu este atât de ușor să muți activitatea în altă parte, astfel că principalele măsuri sunt reducerea de personal la nivel de conducere sau mutarea personalului în sectoarele de activitate mai profitabile.

De altfel, firmele de construcții cu care lucrez par să nu resimtă efectele pandemiei atât de puternic. Cererea pe piața imobiliară este încă foarte puternică, prețurile nu au scăzut, ba chiar dimpotrivă, singura problemă fiind forța de muncă. Dacă la nivel de conducere, am observat concedieri sau reduceri de personal, la nivel mai jos, muncitorii în construcții și diriginții de șantier sunt încă la mare căutare. Odată cu venirea pandemiei a devenit și mult mai dificil să aducem forță de muncă din afară, din țări mai puțin dezvoltate, datorită problemelor de logistică.

Sectorul de litigii este in creștere. O preocupare importantă a societăților comerciale în această perioadă este strângerea de capital din toate resursele posibile, iar atunci când nu mai sunt bani, recurgi la rezerve, la datorii neplătite de partenerii contractuali, la ruperea relațiilor cu colaboratorii care nu plătesc de mai multă vreme. Litigiile, chiar daca nu sunt o soluție pentru infuzia de capital pe termen scurt, pot fi o soluție mai avantajoasă decât împrumuturile cu dobândă pentru firmele care își permit în această perioadă să susțină procese. Ca avocat specializat pe drept comercial, recomand clienților mei să recurgă și la acest instrument, la colectarea datoriilor neplătite prin instanță sau arbitraj, având în vedere că perioada pandemiei s-ar putea finaliza cu mai multe firme în insolvență sau faliment, în incapacitate de plată, iar unele debite ar putea ramane necolectate dacă se acționează prea târziu.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
pandemie
avocati