Cum a arătat anul 2019 pentru Ijdelea Mihăilescu din punct de vedere al proiectelor?
În 2019 am continuat proiectele de anvergură din domeniile energiei și mineritului începute in anii anteriori, elaborând strategiile cu implicații juridice și coordonând activitățile ce au dus la atingerea cu succes a etapelor esențiale în implementarea proiectelor clienților noștri.
Acestora, s-au adăugat o serie de noi proiecte majore de M&A și real -estate. Expunerea către noi clienți a fost consolidată și de afilierea la prestigioase organizații profesionale internaționale, cum ar fi TAG Law, o alianță care a primit de la Chambers Global calificativul „Elite” în ultimii 5 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce clienți se adresează Ijdelea Mihăilescu?
Principalele categorii de clienți sunt mari corporații și fonduri de investiții dar și afaceri de familie și investitori privați implicați în tranzacții complexe care necesită un pachet de servicii juridice sofisticat.
Care sunt ariile de practică motor ale Ijdelea Mihăilescu?
Energia, mineritul, M&A și real-estate.
Dacă ar fi să realizați o diagnoză a pieței avocaturii de business din România, cum ar arăta aceasta?
Așa cum este de așteptat într-o perioada de creare și transformare a avocaturii de business, ca cea în care România se află de 30 de ani, aceasta poate fi descrisă prin trei mari caracteristici: (i) societățile naționale de avocatură predomină, atât prin numărul de avocați cât și prin complexitatea proiectelor în care sunt implicate, (ii) majoritatea societăților de avocatură de renume furnizează servicii juridice de același nivel ca marile firme de avocatură din alte jurisdicții, (iii) există totuși societăți de avocatură de mărime medie care nu au avut expunerea necesară pentru a putea forma echipe capabile să susțină într-o manieră competentă proiecte complexe.
Cât de conectată este piața avocaturii de business din România la tendințele globale?
Din perspectiva modului de organizare, tendințele globale par a fi împărțite în două direcții diametral opuse: pe o parte, crearea unor societăți de mărime medie cu arii de practică bine individualizate și bine definite și, pe de altă parte, fuziunile în urma cărora se creează coloși. În România observăm mai mult orientarea către prima tendință: societăți de mărime medie care furnizează un serviciu juridic excelent, circumstanțiat ariilor de practică dominate ale acesteia.
Care considerați că ar fi acele măsuri optime pentru a îmbunătăți, treptat, piața de energie?
Stabilitatea legislativă, coerență și coordonare în elaborarea normelor juridice și transpunerea din vreme și într-o manieră constructivă a legislației europene. În mod special, domeniul energiei și ariile conexe acestuia suferă de o „supra-normare” prin intermediul legislației secundare, de cele mai multe ori incompletă, contradictorie și cu o durată scurtă de viață.
Care vor fi caracteristicile de bază ale pieței energetice viitoare? Cât de aproape / departe suntem de o piață energetică descentralizată și digitalizată?
Pe cât de aproape, pe atât de departe. Măsura în care România va avea o piață liberă și care să beneficieze de avantajele tehnologice ale secolului XXI, depinde exclusiv de politicile statului și de determinarea sau de încrâncenarea factorului politic. Din nefericire, evoluțiile din ultimii ani pun sub semnul întrebării capacitatea României de a transforma dezideratul unei piețe energetice libere și funcționale în realitate.
Cum vedeți utilizarea blockchain în energie și ce provocări vor întâmpina avocații?
Blockchain va mări gradul de transparență al pieței de energie și va simplifica și eficientiza funcționarea acesteia. Deși credem că folosirea la scară largă a tehnologiei blockchain ar aduce beneficii reale pieței și ar influența în mod real activitatea clienților noștri, nu credem că utilizarea acesteia ar modifica fundamental activitatea noastră.
Care sunt principalele avantaje ale utilizării tehnologiei în profesia de avocat?
Uniformizarea și simplificarea proceselor suport și accesul la baze de date sunt cele mai importante avantaje.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Interviu Cristina Filip, Managing Partner Filip & Company | Cum a fost anul 2019 pentru companie și care sunt planurile pentru 2020Cum vedeți viitorul profesiei de avocat în contextul fenomenului robotizării și automatizării?
În mod sigur o serie largă de servicii oferite de avocați vor fi înlocuite de software-uri din ce în ce mai complexe și eficiente. Așa cum de foarte mulți ani, software-urile oferă o bază de date impecabilă pentru legislație, doctrină și jurisprudența, acestea au început chiar să analizeze anumite documente și practic să înlocuiască activitatea brută de due-dilligence.
Cu toate acestea, activitatea principală a avocatului și în mod cert serviciile pe care le oferim noi clienților, nu va putea fi înlocuita prin robotizare și automatizare. Cel puțin nu în următoarele decenii.
Ce planuri aveți pentru anul 2020?
Pentru 2020 ne dorim un echilibru între eforturile menite consolidării echipelor de avocați și dezvoltării profesionale și personale a membrilor Ijdelea Mihăilescu și eforturile menite obținerii unor rezultate reale pentru clienții noștri. Probabil un motto bun pentru anul viitor este: „As within, so without, As above, so below”.
Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief
Material Legal Marketing