2019 a fost un an plin de provocări și recompense pe măsură pentru echipa Suciu Popa ai cărei avocați au adus în continuare numeroase premii și soluții câștigătoare într-o multitudine de proiecte și dosare de litigii și arbitraj, dar și în proiectele de consultanță derulate pentru o pleiada impresionanta de clienti de top.
În ciuda incertitudinilor în creștere referitoare la situația economică în plan regional și internațional, a situației politice interne marcate de încordarea specifică unui an în care s-au defășurat mai multe cicluri electorale, dar și a vulnerabilităților induse prin modificări legislative adoptate în cascadă, Suciu Popa a reușit să valorifice provocările ca atuuri și să crească constant grație expertizei notabile în arii de practica fanion, precum fuziuni&achizitii, energie si arbitraj international, dar si prin dezvoltarea inteligenta a practicii de litigii administrative si fiscale, achizitii publice, dreptul mediului si conformare si drept penal al afacerilor.
Demonstrând o mare agilitate de adaptare atât la cerințele în schimbare din piața avocaturii, cât și evoluțiilor de pe piața forței de muncă în general, Suciu Popa a identificat reteta prin care a reusit sa creasca si sa isi dezvolte echipa si portofoliul de clienti, pozitionandu-se in mod detasat la varful pietei avocatiale din Romania. Intr-un timp extrem de scurt de la fondarea firmei, nu mai putin de jumatate dintre partenerii firmei dar si firma insasi au fost plasati in topul practicii avocaturii de business de catre cele mai importante ghiduri de profil printre care Chambers and Partners, Legal 500, IFLR 1000, GAR 100 si Benchmark Litigation.
Pe parcursul anului 2019, firma a continuat sa recruteze avocati valorosi din piata, echipa Suciu Popa ajungand sa numere peste 36 de avocati si consultanti, dintre care 8 parteneri. Continuand să investească în consolidarea echipei si prezentei sale pe piața, firma isi tine promisiunea făcută la momentul înființării firmei de a oferi clienților săi servicii de top, implicarea permanenta si directa a partenerilor fondatori in toate dosarele si proiectele fiind unul dintre elementele cheie generatoare de valoare adăugată clientilor sai.
Firma acopera in acest moment toate ariile dreptului afacerilor, de la fuziuni și achiziții, drept bancar și finanțări, energie și resurse naturale, infrastructură și achiziții publice, litigii și arbitraj, imobiliare, piețe de capital, restructurări și insolvențe, drept societar, concurenta, fiscalitate, TMT dar si compliance & white collar crime.
La numai o luna de la infiintare, in Aprilie 2016, Suciu Popa isi face intrarea in prestigiosul ghid Legal 500 EMEA, fiind recunoscuta ca firma de top in domeniile Energie, Litigii, Achizitii Publice, Fuziuni & Achizitii si Litigii. In Iunie 2016, IFLR 1000 claseaza Suciu Popa ca firma de top in domeniul Energiei si Infrastructurii iar Miruna Suciu si Luminita Popa sunt recunoscute ca Leading Lawyers pe piata avocaturii locale.
Anul 2017 marcheaza noi succese pentru firma: Suciu Popa primeste o noua distinctie din partea IFLR 1000, de data aceasta ca firma de top in drept financiar, corporativ si fuziuni & achizitii iar Chambers and Partners o plaseaza in fruntea clasamentului in Piete de Capital, Finantari, Dezvoltarea Proiectelor si reconfirma abilitatile de exceptie ale avocatilor sai in domeniul Energiei, Solutionarea Disputelor si Drept Corporativ si Fuziuni & Achizitii. Miruna si Luminita sunt, din nou, recunoscute ca Leading Lawyers de catre toate ghidurile internationale. In luna aprilie a aceluiasi an, Suciu Popa este inclusa de Global Arbitration Review intre cele mai bune 100 de firme specializate in arbitraj din lume iar in decembrie 2017, Luminita Popa este inclusa de catre Who’s Who Legal pe lista Future Leaders in domeniul arbitrajului international. In 2017, firma finalizeaza cu succes cateva tranzactii majore pe piata, precum achizitia spitalului Ponderas alaturi de fondul de investitii maltez Hili Properties, castigarea de partea Colas a mai multor dosare arbitrale nascute din contracte FIDIC impotriva CNAIR, achizitia de catre Orbico a pachetului minoritar de actiuni in compania locala cu acelasi nume.
In vara anului 2018, Luminita Popa, unul dintre cei doi Managing Associates ai Suciu Popa si avocat cu un palmares impresionant in arbitraj international si arbitru este desemnata membru al Curtii Internationale de Arbitraj ICC Paris, devenind astfel cel mai tanar reprezentant roman in cadrul ICC. Firma isi continua sprintul si reuseste sa finalizeze tranzactii si proiecte de succes precum infiintarea Fondului Romano-Kazah de Investitii in Energie, preluarea unor campuri petroliere de la OMV Petrom de catre unul dintre jucatorii nou intrati pe piata, vanzarea participatiilor SAB Miller in societatile din Romania, castigarea unui important dosar de dreptul muncii (class action) pentru una dintre cele mai mari societati de utilitati dar si castigarea unui dosar de achizitii publice in valoare de aprox. 100 milioane Euro pentru o companie austriaca activa in sectorul infrastructurii.
CITEȘTE ȘI Interviu cu Gabriel Biriș, Founding Partner Biriș Goran: “Nu putem vorbi de stabilitate și predictibilitate decât dacă lărgim baza de impunere și păstrăm un nivel rezonabil al impozitelor”Distincțiile pentru echipa Suciu Popa au continuat sa vina și în anul care tocmai se încheie. În cadrul Galei de premiere Euromoney – Benchmark Litigation Europe Awards, Suciu Popa câștiga premiul Firma de Avocatură a Anului în Litigii (România), iar Luminița Popa este desemnată Avocatul Anului în România. Mai mult, cea de-a 12-a ediție a Global Arbitration Review (GAR), prestigiosul ghid publicat anual de Law Business Research care evaluează capabilitățile firmelor de avocatură în domeniul arbitrajului internațional, recunoaste încă o dată Suciu Popa drept „una dintre cele mai importante practici internaționale de arbitraj”.
Făcând un bilanț, printre realizările punctate in 2019 a fost arbitrajul câștigat de Suciu Popa pentru compania Enel, speță în care Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica SA și controlată integral de ministerul de resort, a chemat compania Enel Investment Holding în fața Tribunalului Arbitral de pe lânga Camera Internațională de Comerț de la Paris, cu pretenții de cca. 130 de milioane de euro. Cu câțiva ani înainte de această reușită, în 2017, avocații Suciu Popa au asistat aceeași companie în finalizarea tranzacției de preluare a 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, în valoare de 400 milioane euro. Tot in 2019, firma a asistat cu success alte tranzactii semnificative, printre care implementarea primelor proiecte de catre Fondul Romano-Kazah de Investitii in Energie, preluarea unor afaceri locale de productie si servicii aferente sectorului IT de catre doi dintre gigantii mondiali ai sectorului de tehnologie, exit-ul Muller din compania Muller Dairy Romania, licentierea unuia dintre operatorii de top de servicii de ride-sharing, autorizarea Bursei Romane de Marfuri in calitate de contraparte centrala pentru tranzacțiile forward de gaze naturale sau castigarea unor litigii importante, precum litigiile fiscale rezultate din aplicarea taxei claw-back pentru o companie farma austriaca, litigiile administrative privind alocarea si emiterea de certificate verzi unuia dintre principalii producatori de energie regenerabila sau castigarea mai multor contestatii la executare pentru unul dintre principalii operatori de transport feroviar privati din Romania.
Sucessul pare asigurat pentru Suciu Popa in conditiile in care s-a impus ca firma de electie a investitorilor privati si multinationalelor, in spete sofisticate cu un ridicat nivel de complexitate. Pentru anii urmatori, managementul Suciu Popa își concentrează eforturile în direcția continuarii oferirii de know-how valoros și soluții reale clienților, în așa fel încât să fie sprijinul de care aceștia au nevoie în atingerea obiectivelor lor de business. În peisajul extrem aglomerat și competitiv al pieței autohtone de avocatură, Suciu Popa își menține „business proposition”-ul oferit clienților încă de la înființare și care o diferențiază de ceilalți jucători din piață: înțelegerea reală a nevoilor clienților de către o echipă de profesioniști agili, orientați spre performanță și rezultate, care livrează de fiecare dată servicii de calitate impecabilă.
Material Legal Marketing