Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au elaborat in anul 2018 protocolul care a stat la baza educației juridice în școli.
Educația juridică în școli este adaptată, potrivit prezentului protocol, la realitățile cu care se confruntă elevii zi de zi. Conceptul de educație juridică în școli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori.
Printre domeniile care fac obiectul educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar sunt: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.
Consiliul Baroului București, întrunit în ședinta din 19.03.2019, informează avocații membri cu privire la posibilitatea implicării în proiectul privind educația juridică în școli.
Documente atașate:
- informarea cu nr. 94/95993/2019 privind organizarea activităților de educație juridică în perioada 25-29 martie 2019.
- tematica și fișele-cadru de educație juridică pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.
Date de contact inspectorate scolare
Articol LegalMarketing