Consiliul Concurenței anunță că Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv încălcarea legii în domeniu de către Panasonic Marketing Europe GmbH Wiesbaden Germania prin participarea la o înțelegere anticoncurențială în cadrul campaniilor de tip buy-back, alături de alte companii active pe piața comercializării de echipamente electrice și electronice (EEE), instanța menținând și amenda aplicată companiei, de 209.597 lei.
În 2014, Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 56,4 milioane lei (aproximativ 12,7 milioane euro) 14 companii membre ale asociațiilor RoREC (Asociația Română pentru Reciclare) și ECOTIC (organizație non-profit a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice pentru colectarea, reciclarea, valorificarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor de echipamente) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale în cadrul campaniilor de tip buy-back.
Autoritatea de concurență a amendat 8 companii membre RoREC pentru încheierea unei înțelegeri privind controlul vânzărilor și fixarea discounturilor pe care le puteau acorda în cadrul campaniilor de buy-back. În acest fel, au fost afectați consumatorii ce ar fi putut beneficia de reduceri mai mari în campaniile buy-back.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele opt companii membre RoREC sancționate de Consiliul Concurenței sunt Arctic (24 milioane de lei), BSH Electrocasnice (1,4 milioane de lei), Candy Hoover Romania (440.426 lei), Electrolux România (9,8 milioane de lei), Gorenje Romania (1,043 milioane lei), Indesit Company Magyarorszag (2,66 milioane lei), Philips Romania (5 milioane lei) și Whirlpool Romania (3,4 milioane lei).
În cadrul aceleiași investigații, șase companii membre ale asociației ECOTIC au fost sancționate pentru crearea unui mecanism similar cu cel al asociației RoREC în cadrul campaniilor de tip buy-back inițiate în februarie 2009.
Cele 6 companiile membre ECOTIC sancționate de Consiliul Concurenței sunt Agis Computer (3,2 milioane lei), CG&GC Intelligent Technology (13.500 lei), Gemini (1,43 milioane de lei), Maguay Impex (756.710 lei), Panasonic Marketing Europe Wiesbaden Germania (209.597 lei) și Scop Computers (3 milioane lei).
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia autorității de concurență și în cazul companiei Maguay Impex SRL, toate celelalte cazuri aflându-se pe rolul instanței supreme, nefiind încă fixat un termen de judecată.