Consililul de Administrație al Braiconf susține, în baza concluziilor unui raport de audit, că societatea ar fi plătit remunerația lui Dan Simionescu, fost președinte CA, în lipsa unui contract pentru această funcție, pe care a ocupat-o în perioada septembrie 2010 - aprilie 2017, și a hotărârilor societare corespunzătoare. Compania mai susține că Simionescu ar fi fost remunerat pentru funcția de director general, pe care a deținut-o în intervalul iunie 2016 - aprilie 2017, fără să fie încheiat un contract în acest sens.
Totodată, începând cu luna mai 2017, remunerația lui Simionescu ar fi fost majorată de aproape 10 ori, cu toate că în decizia de prelungire a mandatului, adoptată de Consiliul de Administrație al Braiconf în 27 aprilie 2017, nu se face referire la aprobarea unei sume de remunerare.
"Mai mult decât atât, nu există o hotărâre a CA emisă în 24 aprilie 2017 în sensul majorării remunerației directorului general, iar prin Decizia nr. 8/2017 a CA se menționează că remunerația se menține la nivelul remunerației directorului general anterior", se arată într-un document analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI eMAG - amendat cu 3.000 euro pentru GDPR. Ar fi trimis comunicări comerciale către o persoană căreia i-a confirmat dezabonareaÎn document se afirmă că remunerația lui Simionescu ar mai fi fost majorată de două ori, începând cu 1 ianuarie 2018 și 1 iulie 2018, fără un acord sau o decizie a Consiliului de Adminstrație al companiei.
În baza raportului de audit, administratorii Braiconf mai susțin că ar fi fost identificate plăți bonus către Simionescu reprezentând echivalentul a 25 de salarii brute, nivel care depășește limita remunerației brute maxime care poate fi aprobată de CA pentru directorii societății.
"Bonusul din iulie 2018 a fost distribuit Consiliului de Administrație conform procesului verbal al ședinței din 4 iulie 2018, însă nu se face referire la aceasta în documentele de decizie (Decizia nr. 9/2018) asociate cu procesul-verbal al ședinței. (...) Justificarea distribuirii bonusului la data de 4 iulie 2018, adusă la cunoștința acționarilor după încetarea mandatului lui Dan Simionescu prin Raport Curent din data de 21.09.2018, este menționată în procesul-verbal al ședinței CA ca fiind un premiu pentru activitatea conducerii executive în cadrul societății, fără a furniza detalii sau dovezi suplimentare (ex. motive sau dovezi legate de performanță). Data aprobării bonusului, 4 iulie 2018, coincide cu data la care au fost vândute acțiunile societății, și drept urmare reprezintă o posibilă legătură. De remarcat, însă, raportat la performanță, că profitul în trimestrul I 2018, a scăzut cu aproximativ 35% față de acceași perioadă a anului 2017", se arată în document.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Retailerul Bucur transferă antreprenorilor Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre un teren în schimbul a circa 170 de apartamenteO altă concluzie din raportul de audit face referire la diurna primită de Simionescu pentru călătoriile în străinătate, majoritatea la New York, cu o ședere medie de 33 zile. Diurna totală pentru deplasările în SUA s-ar fi ridicat la 78.792 dolari.
"S-a remarcat o ședere neobișnuit de lungă la New York, 79 de zile, de la 15 mai 2015 până la 2 august 2015, având o justificare generală a călătoriei ca întâlniri cu clienții. Documentația privind diurna are o referință generală în cererile pentru aceste indemnizații de diurnă ca întâlniri cu clienții, fără detalii privind numele clientului", se mai spune în document.
Profit.ro a anunțat, la 5 martie, că acționarii Braiconf vor discuta, într-o ședință programată joi, 2 aprilie, o posibilă chemare în instanță a lui Dan Simionescu, fost președinte al Consiliului de Administrație și director general al companiei, pentru acte și fapte apreciate de actuala conducere ca fiind în dauna celui mai mare producător de cămăși din România.
Acționarii companiei vor discuta și împuternicirea președintelui CA și/sau a oricărei persoane numite de CA pentru angajarea de avocați, întocmire, semnare, depunere sesizări, plângeri, cereri de chemare în judecată și orice alte acte necesare pentru îndeplinirea mandatului.
CITEȘTE ȘI CEO Sameday, business ridicat pe fond de coronavirus: Plățile online au crescut foarte mult, traficul rutier scăzut a diminuat durata de livrareDocumentul nu precizează motivele posibilei chemări în judecată, dar, în situațiile finaciare ale companiei aferente primului semestru din 2019, Consiliul de Administrație al Braiconf explică pierderea rezultată prin înregistrarea provizionului față de cheltuielile societății cu primele/bonusurile nebugetate acordate (în perioada 5 iulie 2018 - 8 august 2018) de fostul președinte al Consiliului de Administrație Dan Simionescu, în sumă de 2.296.465 lei, și creșterile salariale și ale tichetelor de masă, aferente primelor șase luni din 2019, ale personalului direct productiv, cu aproximativ 1,85 milioane de lei.
Dan Simionescu a preluat conducerea Braiconf în 2010 și, din ianuarie 2015, a fost numit și președinte CA al companiei.
CITEȘTE ȘI Undă verde - Tranzacție majoră în construcții: Concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără AdePlastÎn data de 8 august 2018, Braiconf Brăila a notificat Bursa de Valori București că Dan Simionescu a încheiat amiabil mandatul pentru funcțiile deținute în companie.
Acționariul principal al companiei este Electroargeș, cu 61,5%, după ce fondul de investiții Bank Julius Baer & Co a vândut participația de 25,1% pe care o deținea.
În 2019, conform datelor preliminare, Braiconf a raportat o pierdere de 4,229 milioane de lei la venituri totale de 42,65 milioane de lei. În 2018, compania a înregistrat un profit net de 53.853 lei la venituri totale de 48,23 milioane de lei.