Prețurile la raft pentru medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, cât și pentru alimentele care fac parte din coșul minim de consum vor fi plafonate pe toată perioada stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de senatori.
Proiectul, care face parte dintr-o serie de inițiative ale PSD depuse în contextul pandemiei de coronavirus, va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, proiectul prevede că, pe perioada situației de urgență și pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență, se plafonează prețurile în mod specific asupra acelor produse care au legătură cu starea de urgență și anume medicamentele OTC incluse în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.487/2020, respectiv dispozitivele medicale de protecție, materiale sanitare, precum si unele suplimente alimentare.
Plafonarea se efectuează după cum urmează: la prețul de producție/import adaosul comercial maxim pe lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul poate fi de maximum 10%.
Asemănător, sunt plafonate prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum prevăzut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, aprobată prin Legea 554/2001.
Astfel, la prețurile de livrare ale producătorului, adaosul maxim pe întreg lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul va fi de maximum 10%, pe toată perioada stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență.
Nerespectarea plafonărilor ar urma să constituie contravenție și să fie sancționată cu amendă începând de la 5 milioane lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri.