În ultimii 70 de ani, fiecare ciclu de înăsprire monetară din SUA s-a încheiat cu o recesiune sau o criză financiară, iar actualul ciclu de majorări de dobânzi nu va fi diferit, avertizează un important analist Morgan Stanley.
Urmărește-ne și pe Google News
Unul dintre evenimentele surprinzătoare din primele două luni ale anului a fost faptul că economia americană părea să absoarbă fără să probleme un val de creșteri ale dobânzilor de către Rezerva Federală.
După evenimentele din ultimele două săptămâni, lucrurile par să intre în "normal".
CITEȘTE ȘI FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor "să fie unul serios"
"Fiecare ciclu de majorare a ratelor din ultimii 70 de ani s-a încheiat cu o recesiune (circa 80% din cazuri) și/sau cu o criză financiară (în 1984 și 1994)", spune Graham Secker, responsabil de strategie pentru acțiuni europene la Morgan Stanley din Londra, potrivit MarketWatch.
Comentariile sale vin după ce trei bănci americane s-au prăbușit, în timp ce autoritățile federale au împins marile bănci să depună 30 de miliarde de dolari la First Republic Bank pentru a evita al patrulea colaps. Între timp, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în această săptămână din cauza îngrijorărilor legate de nivelul de lichiditate și problemele de raportare, pe care însăși banca elvețiană le-a recunoscut.
"În urmă cu o săptămână, era o observație teoretică, acum știm că nu va fi diferit de data aceasta", remarcă analistul.
Potrivit afirmațiilor lui Secker, crizele financiare nu duc întotdeauna la recesiuni economice, așa cum s-a demonstrat în 1984, 1987, 1994 și 1998.
"Cu toate acestea, în acest stadiu, credem că piețele vor merge pe ideea -vinovat până la proba contrarie- având în vedere: 1) perspectiva unei înăspriri semnificative a disponibilității creditelor și a standardelor de creditare din partea băncilor în urma evenimentelor recente; 2) curba de randament profund inversată înainte de evenimentele recente", explică analistul.
Performanța puternică a acțiunilor europene din acest an, înainte de săptămâna trecută, a fost determinată de acțiunile financiare. Dar acum, spune analistul, "credem că perspectivele economice s-au deteriorat și că fereastra pentru date macroeconomice bune/îmbunătățite începe să se închidă".