Comisia Europeană, care investighează companii precum Apple și McDonald’s din cauza practicilor de înregistrare a profiturilor în străinătate, a publicat joi clarificări referitoare la ajutoarele de stat, pentru a ține sub control guvernele care atrag multinaționalele cu facilități fiscale, transmite Bloomberg.
Măsurile limitează capacitatea statelor membre de a adopta prevederi care reduc fiscalitatea pentru companiile străine.
Precizările Comisiei pot fi citite AICI.
Reglementările publicate joi reprezintă un avertisment pentru multinalionalele care își transferă profiturile, insistând că astfel de tranzacții, efectuate între subsidiare, ar trebui să se bazeze pe prețurile din piață.
CITEȘTE ȘI Guvernul înființează un Fond special prin care IMM să primească ajutoare de stat pentru reducerea consumului de energie”Orice deviere de la cea mai bună estimare a unui rezultat bazat pe piață trebuie să fie limitată și proporționată. Acest lucru se aplică situațiilor în care nu există tranzacții comparabile în lumea reală, având în vedere că transferarea profitului poate implica remunerarea unor drepturi de proprietate greu de cuantificat, deținute într-o țară cu nivel scăzut de fiscalizare”, potrivit documentelor Comisiei Europene, arată news.ro.
Uniunea Europeană și-a demonstrat deja hotărârea, anul trecut, când a ordonat Starbucks să plătească retroactiv taxe de până la 30 de milioane de euro.
Comisia a explicat că divizia din Olanda a Starbucks a plătit milioane de euro unei unități a companiei din Marea Britanie care nu este taxată în această țară, în schimbul unei tehnici de prăjire a boabelor de cafea.
Comisioanele exagerat de mari plătite pentru această tehnică au permis Starbucks să își reducă incorect taxele datorate în Olanda.
CITEȘTE ȘI VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domeniiNoile reguli sporesc capacitatea autorităților de reglementare să limiteze genul de tranzacții investigate în Irlanda, referitoare la Apple, și aranjamentele guvernului din Luxemburg cu companii precum Amazon.com și McDonald’s.
Acordurile fiscale al Apple cu Irlanda au fost criticate drept incorecte de către autoritățile europene, care consideră că acestea oferă facilități financiare în schimbul creării de locuri de muncă în țară.
Metodele folosite pentru determinarea alocării profiturilor către două unități din Irlanda ”au rezultat din negocieri, nu din metodologia de prețuri”, potrivit Comisiei Europene.
Toate companiile și țările investigate de CE au negat că au încălcat vreo regulă, existând riscul unor litigii prelungite.