Programul guvernamental ”Investește în tine” aprobat la jumătatea lunii iunie întârzie să fie aplicat deoarece normele de aplicare nu au fost încă avizate. Programul prevede că tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani vor putea accesa un credit de până la 40.000 de lei, plus 20.000 de lei dacă sunt angajați sau se angajează, iar adulții cu vârsta între 26 și 55 de ani vor putea primi un credit de 35.000 de lei, plus 20.000 de lei în aceleași condiții, cu o dobândă zero, subvenționată de stat.
Ordonanța de urgență privind implementarea Programului guvernamental ”Investește în tine” a fost aprobată în ședința Guvernului din 21 iunie, iar în 22 iunie actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.
Conform chiar prevederilor ordonanței, în termen de 30 de zile de la intrarea acesteia în vigoare Comisia Națională de Staregie și Prognoză și Ministerul Finanțe ar fi trebuit să elaboreze normele de aplicare pentru program, inclusiv modalitatea și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor, iar aceste norme ar fi trebuit adoptate prin hotărâre de guvern.
Abia după adoptarea și publicarea acestor norme, băncile interesate, după o perioadă de cel puțin câteva săptămâni, vor putea încheia acorduri cu fondurile de garantare în vederea acordării creditelor prevăzute în programul guvernamental.
Deocamdată, la peste o lună de la adoptatea ordonanței, autortiățile nici măcar nu au făcut publice normele de aplicare, astfel că aplicarea programului va întârzia în continuare.
Conform programului adoptat de Guvern, persoanele între 26 și 55 de ani, cuprinse în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de reconversie și/ sau specializare profesională, vor putea accesa un credit de 35.000 lei, la care se adaugă 20.000 lei, în caz că sunt angajați sau se angajează în perioada derulării programului.
Dobânda creditul va fi 0%, pe o durată maximă de 10 ani, cu o perioadă de grație de cel mult 5 ani, creditul fiind garantat de stat în proporție de 80%. Creditul va fi cu trageri multiple, derulate în cel mult 5 ani de la acordarea creditului.
CITEȘTE ȘI Finanțele iau în calcul eliminarea impozitului pe veniturile medicilor, pentru a opri exodulGarantarea creditelor va fi realizată prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportareadobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.
Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, al cărui preşedinte are calitatea de ordonatorterţiar de credite în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratelede capital aferente creditului, sumele plătite de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, reprezentând dobânzi, comisioane şi spezebancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta.
Cel fel de cheltuieli vor fi eligibile
a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
b) plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
c) plata cursurilor de specializare/calificare;
d) plata cursurilor de pregătire profesională;
e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA;
f) plata chiriei şi a utilităţilor;
g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;
h) o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;
i) modernizarea sau renovarea unei locuinţe;
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Directorul Tarom încasează lunar până la 5.500 euro. Un sfert din angajați primesc salarii sub 2.000 lei, iar alt sfert - sub 3.000 leij) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;
k) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă,muzee;
m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
n) articole sportive;
o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;
p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şiconcursuri;
Ordonanața de urgență cu detaliile programului poate fi citită AICI.
Guvernul susține că în acest mod vrea să diminueze exodul tinerilor din țară, lipsa forței de muncă calificate în unele zone ale țării, să reducă dificultățile tinerilor cu venituri reduse în finalizarea studiilor și să asigure angajarea și reconversia profesională pentru cei apropiați de 55 de ani.
De altfel, Executivul arată că populaţia României scade într-un ritm alarmant şi va continua să scadă ca urmare a procesului de îmbătrânire fără ca ritmul natalităţii să fie satisfăcător. De asemenea, populaţia tânără se reduce atât numeric cât şi ca proporţie în populaţia totală fiind categoria cea mai afectată, înultimii ani aflându-se în declin continuu.
Rata şomajului în rândul tinerilor (18,5% în anul 2017) se situează peste nivelul celei de la nivel european (16,9%) şi mult peste rata şomajului la nivel naţional (4,9%)
De asemenea, rata de ocupare pentru tineri (24,5%) este cu circa 10 puncte procentuale sub de media UE 28 (34,7%), conform datelor oficiale.