Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri

Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri
scris 27 iul 2018

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB, nivel care pune în pericol posibilitatea de încadrare în ținta anuală de 3%. Creșterea veniturilor, cu peste 12%, a fost cu mult depășită de avansul de 19% al cheltuielilor. Sumele cheltuite de guvern au crescut cel mai mult pentru salarii și dobânzi. Două treimi din din banii cheltuiți de stat merg în salarii și asistență socială.

Evoluția agravează și mai mult situația finanțelor publice, după ce și în execuția anterioară, la finele luni mai, deficitul continua să se adâncească la 0,88 din PIB, respectiv 8 miliarde de lei, de trei ori și jumătate mai mult decât în perioada similară a anului trecut și în luna mai, în condițiile unui avans al cheltuielilor de două ori mai rapid decât al veniturilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, veniturile bugetului general consolidat din primul semestru, în sumă de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșteri pe linie la BVB, însă pe volume mult reduse. Jumătate din rulaj, asigurat de bănci CITEȘTE ȘI Creșteri pe linie la BVB, însă pe volume mult reduse. Jumătate din rulaj, asigurat de bănci

Au crescut față de anul precedent încasările din contribuțiile de asigurări (+36,8%), la 46,81 miliarde de lei, în condițiile în care din februarie au fost transferate contribuțiile din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. În suma totală raportată pentru contribuții Finanțele au inclus și sumele din contribuția asiguratorie pe munca, în curs de distribuire. Reversul medaliei după transferul contribuțiilor a fost scăderea încasărilor din impozit pe salari și venit, unde minusul a fost de peste 3,2 miliarde de lei.

O creștere de 13% au avut în primul semestru și veniturile nefiscale, la 10,4 miliarde de lei.

Din impozitul pe profit, statul a încasat 7,3 miliarde de lei, sumă care nu mai reprezintă decât 0,8% din PIB, față de 0,9% în perioada similară a anului trecut.

Fiscul a reușit o îmbunătățire lunară a colectării TVA mai semnificativă în iunie 2018, când veniturile din taxa pe valoarea adăugată au crescut cu 15,6% față de luna iunie 2017. Performanța mai bună din iunie nu a ridicat însă veniturile semestriale din TVA decât la un total de 26,77 miliarde lei, creșterea față de perioada similară a anului trecut fiind de 5,9%. Același avans de 5,9% l-au avut și încasările din impozite și taxe pe proprietate.

Din accize, statul a încasat în primele șase luni 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB), mai mult cu 9,9% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Gândită pentru a reduce deficitul bugetului de pensii, transferul contribuțiilor de la angajat la angajator a afectat însă încasările din impozitul pe salarii și venit. Acestea au scăzut cu 21,5% în primele șase luni, la 11,67 miliarde de lei, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Față de aceeași perioadă a anului trecut, statul încasează cu 3,2 miliarde de lei mai puțin (14,86 miliarde de lei erau încasările în primul semestru 2017), iar ponderea încasărilor la acest capitol în PIB a scăzut de la 1,8%, la 1,3%.

Cu 26,8% au scăzut față de aceeași perioadă anului precedent și încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități, la sub 1,2 miliarde de lei, ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 6,9 miliarde lei cu 22,8% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.

Majorările salariale au ridicat cu aproape un sfert cheltuielile de personal

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut într-un ritm mult mai mare decât veniturile, cu 19%, până la 147,01 miliarde lei. Aproape două treimi din cheltuieli a mers către salarii și asistență socială.

Cheltuielile de personal au fost de 41,34 miliarde de lei, cu 24,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate bugetarilor.

Și cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut, la 18,28 miliarde de lei, avansul fiind de 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile au urcat și ele, cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 3,73 miliarde de lei, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%.

Creștere de peste 20% la dobânzi

Cheltuielile cu dobânzile devin tot mai împovărătoare pentru buget. În primul semestru, statul a plătit dobânzi de 7,36 miliarde de lei, în creștere cu 21,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB. O cauză a avansului a fost și cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

O treime din cheltuieli merge pentru asistență socială

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,9%, la peste 50 de miliarde de lei, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei și de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin C.N. Poșta Română S.A., precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
deficit
executie sase luni 2018