Enel renunță la vânzarea activelor din România. Negocieri sistate cu Macquarie, GIC și British Columbia Investment Management Corporation

Enel renunță la vânzarea activelor din România. Negocieri sistate cu Macquarie, GIC și British Columbia Investment Management Corporation
scris 20 iul 2020

Grupul italian Enel a renunțat la vânzarea activelor din România, după ce, doar luna trecută, se afla în negocieri avansate cu un consorțiu format din Macquarie, GIC și British Columbia Investment Management Corporation pentru preluarea pachetului majoritar pe care îl deține în cele trei societăți de distribuție de energie electrică, în societatea de furnizare și în cea de producție de energie regenerabilă din România, scrie presa italiană.

 

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul lunii trecute, consorțiul format din Macquarie, GIC și British Columbia Investment Management Corporation era foarte aproape să semneze un acord privind preluarea pachetului majoritar deținut de Enel la companiile din România, conform Infranews.

În urma apariției articolului, vineri, acțiunile Enel la bursa italiană s-au apreciat cu 1,95%, ajungând la 8,41 euro/acțiune, în apropierea maximului istoric atins pe 19 februarie, de 8,61 euro/acțiune. De la începutul anului, cotațiile Enel s-au majorat cu peste 19%.

Cele trei companii care erau interesate de preluarea activelor Enel din România nu sunt propriu-zis companii energetice, ci companii financiare cu investiții în sectorul energetic. Macquarie este britanică, GIC singaporeză, iar British Columbia Investment Management Corporation, canadiană.

Cu un an în urmă, în iulie 2019, presa italiană anunța că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă de vânzare (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători.

Grupul Enel a realizat un profit net înaintea de plata dobânzilor și impozitelor de 25 de milioane de euro în România în primul trimestru al acestui an comparativ cu pierderea de 10 milioane de euro realizată în perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a evoluției pozitive a segmentului de furnizare.

EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile

Dacă anul trecut profitul net înaintea de plata dobânzilor și impozitelor din segmentul de furnizare avea o valoare negativă, de -25 milioane de euro, în principal ca urmare a extinderii companiei pe segmentul concurențial, în primele trei luni ale acestui an, din activitatea de furnizare, Enel a obținut un profit de 7 milioane de euro.

Profitul net de 7 milioane de euro obținut de Enel în România din furnziare a compensat pierderea de 7 milioane euro adusă de activitatea de distribuție, cifră identică celei din perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește producția, Enel a obținut un profit net de 23 milioane de euro în primele trei luni ale anului, cu 3 milioane de euro peste rezultatul de anul trecut.

În România, Grupul Enel are peste 3.000 de angajați și deservește 3 milioane de clienți prin rețeaua sa de furnizare și distribuție, iar Enel Green Power deține și operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
vanzare
active
macquarie
gic
british columbia investment management corporation