Când se va afla cine va încasa cele 4 miliarde de euro de la OMV Petrom și Romgaz pentru Neptun Deep

Când se va afla cine va încasa cele 4 miliarde de euro de la OMV Petrom și Romgaz pentru Neptun Deep

Christina Verchere și Răzvan Popescu, șefii OMV Petrom și Romgaz, concurenți în afaceri, dar parteneri în proiectul Neptun Deep (Sursa: Profit.ro)

scris 5 iul 2023

Licitația privind acordarea contractelor de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, estimate la 4 miliarde de euro, se află în stadiul final, iar rezultatele vor fi anunțate în cel mult 3 luni. Motivul: pentru a putea face public numele câștigătorilor licitației, planul de dezvoltare depus de OMV Petrom și Romgaz trebuie autorizat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care are un termen legal de 90 de zile în acest sens.

De ce este important Dacă OMV Petrom va finanța partea sa de investiție de 2 miliarde de euro din surse proprii, partenerul său Romgaz este nevoit să iasă pe piețele internaționale printr-o emisiune de obligațiuni prin care speră să atragă un miliard de euro, așa cum a anunțat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important Proiectul Neptun Deep le va aduce celor doi acționari, OMV Petrom și Romgaz, o rentabilitate de minimum 12% pe întreaga durată de exploatare, rată calculată la un preț de hub (de pe principala bursă europeană, cea olandeză TTF) al gazelor de 25-30 euro/MWh (aproximativ 125-150 lei/MWh).

“Ne aflăm în faza finală a procesului de licitație. Nu am atribuit pachetele finale deoarece așteptăm validarea planului de dezvoltare depus la autoritatea de reglementare (ANRM - n.r.). Dar suntem gata”, a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție în cadrul unei întâlniri cu analiștii financiari.

Romcarbon subscrie acțiuni Hidroelectrica în valoare totală de până la 2 milioane de euro CITEȘTE ȘI Romcarbon subscrie acțiuni Hidroelectrica în valoare totală de până la 2 milioane de euro

Simultan cu anunțarea adoptării deciziei finale de investiție, potrivit legislației, cele două companii au înaintat spre autorizare către ANRM planul de dezvoltare a zăcământului.

“Odată ce compania (OMV Petrom, în calitate de operator - n.r) a luat această decizie, am votat împreună cu partenerul cu care suntem asociați în proiect (Romgaz - n.r) transmiterea planului de dezvoltare. Deci, planul de dezvoltare a zăcământului a fost înaintat spre validare și vom aștepta aprobarea sa. În mod categoric, am fost în dialog cu autoritatea de reglementare. Așadar, așteptăm o decizie rapidă și apoi vom putea face atribui contractele. Autoritatea de reglementare are 90 de zile pentru a aproba planul, însă sperăm că o va face într-un timp mult mai scurt, având în vedere că am dialogat pe această temă înainte. 90 de zile este termenul legal și este dreptul autorității de reglementare să se folosească de acest interval.

În cele din urmă, ei revizuiesc planul de dezvoltare a zăcământului, resursele care vor fi dezvoltate, pentru a-l semna. Acest lucru nu este neobișnuit, el se întâmplă în întreaga lume. Este dreptul lor. Și asta nu se aplică exclusiv pentru Neptun Deep, așa scrie în legislație”, a declarat la rândul său, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV. CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV.

Ofertele primite în cadrul licitației par a valida suma de 4 miliarde estimată de cele două companii ca investiție viitoare în dezvoltarea proiectului, pe lângă cele 1,5 miliarde deja investite.

“În ceea ce privește investițiile, suntem într-adevăr foarte fericiți și muncim din greu pentru a rămâne sub ținta de 4 miliarde euro pe care am indicat-o atunci când ne-am lansat strategia. În acest moment, pe baza fie a ofertelor preliminare, fie a ofertelor cele mai bune și finale, am atins o valoare de 70-80% din investițiile de capital estimate. Deci suntem destul de încrezători că vom putea rămâne sub cele 4 miliarde euro, de aceea ne-am reconfirmat estimarea de acum doi ani”, a precizat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.

Printr-un proces similar a trecut recent și proiectul Berling dezvoltat de compania mamă a Petrom, grupul austriac OMV, prin OMV Norge, în Norvegia.

După anunțul recent al Agenției de reglementare norvegiene privind autorizarea planului de dezvoltare al zăcământului (în care OMV Norge este operator, cu o participație de 30%, ceilalți acționari fiind Equinor Energy AS - 40% și DNO Norge AS - 30%), au apărut și numele contractorilor.

Astfel, compania TechnipFMC a anunțat că a semnat un contract semnificativ integrat de inginerie, achiziții, construcție și instalații cu OMV Norge pentru dezvoltarea proiectului.

Potrivit standardelor TechnipFMC, un contract „semnificativ” este cuprins între 75 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte
neptun deep
omv petrom
romgaz
rentabilitate
neptun deep
investitie
capex
opex