Britanicii de la Vast Resources au atras o finanțare de 1,68 milioane de lire sterline (1,85 milione de euro), fondurile fiind destinate unor costuri suplimentare aferente producției la mina polimetalică de la Băița Plai.
Totodată, compania a anunțat amânarea începerii vânzării de concentrat de la Băița Plai cu 3-4 săptămâni. Astfel, prima vânzare către Mercuria, în baza unui acord prealabil de vânzare a produselor miniere, este estimată în octombrie.
Întârzierea vine pe fondul unor probleme tehnice. Fondurile atrase prin plasamentul de acțiuni anunțat astăzi sunt destinate capitalului de lucru, unei linii suplimentare de producție, dar și remedierii problemelor de natură tehnică, legate de siguranța în punctul de acces la un pod de cale ferată minieră, din cauza cărora producție este întârziată.
CITEȘTE ȘI LVMH renunță la achiziția de peste 16 miliarde de dolari a Tiffany. Compania americană de bijuterii dă în judecată grupul francezMina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania britanică deține 80% din proiectul minier.
În mai, compania a atras o finanțare de 901.417 de lire sterline (circa 1 milion de euro), fondurile fiind destinate accelerării deschiderii minei polimetalice de la Băița Plai. La finele anului trecut, compania a finalizat punerea în funcțiune la rece a minei și a dat startul activității de testare.
Compania britanică operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună, ce va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
În 2018, compania a preluat o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului (perimetrul Blueberry), situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.
Compania s a anunțat încă din 2017 că vrea să își extindă activitatea de exploatare în perimetrul Cârlibaba, unde intenționează să dezvolte o nouă carieră carieră polimetalică și o unitate de procesare metalurgică aferentă, care va înlocui facilitatea de la Iacobeni și este estimată să reducă cheltuielile operaționale cu 25% până la 30%.