ULTIMA ORĂ Dosarul Roșia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington și neprelungirea licenței de concesiune pentru exploatare

ULTIMA ORĂ Dosarul Roșia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington și neprelungirea licenței de concesiune pentru exploatare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris marţi, 18:53

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite, conform datelor analizate de Profit.ro, anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Statul, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfășurată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

Prima țară din lume care va vaccina oameni împotriva gripei aviare CITEȘTE ȘI Prima țară din lume care va vaccina oameni împotriva gripei aviare

Compania intenționează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală și va desființa dispoziția de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei.

Cei de la Gabriel Resources intenționează să atace și recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la București, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019.

Zeci de milioane de euro nerambursabili de la UE pentru creșterea capacității de integrare a regenerabilelor în sistemul energetic românesc CITEȘTE ȘI Zeci de milioane de euro nerambursabili de la UE pentru creșterea capacității de integrare a regenerabilelor în sistemul energetic românesc

Decizia ANRM manifestă o nesocotire flagrantă a legii și a drepturilor investiționale consacrate și, în viziunea companiei, reprezintă o decizie motivată politic de încălcare a drepturilor RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, luată în mod arbitrar și fără justă compensație″, a punctat Gabriel Resources.

Compania a amintit că, în mai, a primit 3,25 milioane dolari de la acționari, în urma unui plasament privat, și a precizat că, din această sumă, a pus deoparte 1,5 milioane dolari pentru costurile procedurii de anulare a deciziei ICSID favorabile României. Gabriel Resources speră să mai strângă de la acționari încă 2,325 milioane dolari, caz în care, potrivit estimărilor proprii, ar avea bani destui până în luna august, după care va trebui să caute surse alternative de finanțare suplimentară.

viewscnt
Afla mai multe despre
roșia montană
gabriel resources
rmgc
proces roșia montană
aur roșia montană