GRAFIC Canicula și problemele regionale spulberă recordurile pe piața de electricitate

GRAFIC Canicula și problemele regionale spulberă recordurile pe piața de electricitate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 iun 2024

Piața de electricitate spulberă mâine toate recordurile din acest an, fiind înregistrat și cel mai ridicat preț mediu zilnic, de peste 1.000 lei sau 200 euro pe MWh sau 200 euro, și cel mai mare preț orar, de peste 2000 de lei sau 400 de euro/MWh. Canicula instaurată în regiune a majorat consumul și, implicit, cererea, în special în Crioația și Ungaria, care înregstrează prețuri mai ridicate chiar decât cele din România, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prețul mediu al energiei cu furnizare în ziua de marți tranzacționată pe piața pentru ziua următoare, operată de OPCOM, pe care se comercializează un volum de aproximativ 40% din consumul autohton, a ajuns la nivelul maxim al acestui an, de 1.012 lei/MWh sau 203 euro/MWh.

FOTO Nicușor Dan anunță planul - înlocuirea a 70 de km de conducte CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță planul - înlocuirea a 70 de km de conducte

Și prețul orar a stabilit un nou record, în trei intervale orare, între 19 și 22, acesta depășind pragul de 2.000 de lei/MWh sau 400 de euro/MWh. Pentru intervalul orar 20-21, prețul a ajuns chiar la 2.100 lei/MWh sau 421,9 euro/MWh.

Presiunea cererii vine din partea de vest a României, la acele ore, România, prin mecanismul de cuplare european, exportând către Ungaria o medie de 345 MWh pe oră și importând 74, 98 și 254 MWh din Bulgaria.

De altfel, prețul mediu al energiei de marți din Ungaria este superior celui din România, de 224 euro/MWh, el fiind depășit de cel din Croația, stat parțial afectat de recenta pană de curent din Balcani, unde prețul ajunge la 289 euro/MWh.

Un grup de hackeri care susține că a piratat sistemele software ale CDK pentru dealerii auto din SUA a cerut o răscumpărare de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Un grup de hackeri care susține că a piratat sistemele software ale CDK pentru dealerii auto din SUA a cerut o răscumpărare de milioane de dolari

Comparativ, în Germania, prețul energiei este de aproape 3 ori mai reduc ca în România, de 76 euro/MWh, iar în Franța de 4 ori mai scăzut, de 46 euro/MWh.

Și asta în pofida faptului că ultimele zile au fost unele parțial cu vânt (producția eoliană ajungând la o medie orară de 500 MW) și soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili injectează o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producției de zi), la care adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizați.

Căldura ridicată însă majorează consumul pentru răcire pe timp de seară, când acesta crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW, prosumatorii nemaicontribuind la diminuarea cererii și majorarea producției, ci punând la rândul lor presiune pe cerere.

VIDEO Constructori români și bulgari accelerează la Autostrada Moldovei. A început cu pauze, dar acum a intrat în linie dreaptă CITEȘTE ȘI VIDEO Constructori români și bulgari accelerează la Autostrada Moldovei. A început cu pauze, dar acum a intrat în linie dreaptă

Acesta nu este cel mai ridicat preț orar de vară, anii trecuți, în 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, fiind înregistrate și prețuri aproape duble.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se află de o lună în revizie, care chiar marți 25 iunie. Până atunci, Nuclearelectrica produce doar 700 MW orar, funcționând la jumătate de capacitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
pzu
ue
germania
franța
ungaria
croația
pană
caniculă