Autoritățile chineze au dat undă verde fuziunii giganților din industria gazelor Linde și Praxair, operațiune care a primit recent, cu unele condiții, aprobare și din partea Comisiei Europene. Fuziunea dintre germanii de la Linde și americanii de la Praxair, ambele cu operațiuni în România, va crea cel mai mare jucător pe piața gazelor industriale, cu o valoare de piață de circa 80 de miliarde de dolari și venituri anuale de aproximativ 30 miliarde de dolari.
Cei doi giganți așteaptă acum acordul autorităților americane și al celor din Coreea de Sud. În încercarea de a convinge factorii de decizie din SUA să aprobe tranzacția, Linde a agreat vânzarea unor active din Statele Unite în valoare de 3 miliarde de dolari către germanii de la Messer și fondul de private equity CVC.
Recent, Linde a avertizat că cerințele autorităților americane împing valoarea activelor vândute peste limita agreată cu Praxair, ceea ce permite oricăreia dintre părți să se retragă din tranzacție fără a fi penalizată.
Linde și Praxair au anunțat oficial că vor să își combine operațiunile la finele anului 2016, iar câteva luni mai târziu au ajuns la un acord de principiu în privința detaliilor. O tentativă anterioară de fuziune a eșuat, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat. Potrivit termenilor acordului, holdingul rezultat în urma fuziunii va opera sub marca Linde, va fi deținut în proporții egale de cele două companii și va fi condus de șeful Praxair, Steve Angel. Companiile estimează că fuziunea va duce la economii anuale de circa 1 miliard de dolari.
Linde are aproximativ 60.000 de angajați în peste 100 de țări și venituri anuale de 17 miliarde de euro (circa 20 miliarde dolari). Pe piața românească, grupul german este prezent prin intermediul Linde Gaz România. Subsidiara locală, lider la nivel național pe segmentul gazelor industriale, a raportat afaceri de aproximativ 598 milioane de lei în 2017 și un profit net de 117,6 milioane de lei.
Praxair are operațiuni în 50 de țări, în România fiind prezent prin compania SIAD, la care deține o participație minoritară. În 2017, Praxair a raportat vânzări de 11 miliarde de dolari (9,4 miliarde euro) la nivel global. SIAD România a înregistrat afaceri de 58,3 milioane de lei, în creștere de la 50,1 milioane de lei în 2016, însă a rămas pe pierdere, cu un rezultat negativ de circa 280.000 de lei.